Petir će 11. srpnja ugostiti šumare, drvare i poljoprivrednike u Bruxellesu

Autor: Poslovni.hr , 04. lipanj 2017. u 22:01
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Hrvatski drvni klaster i Centar za razvoj i marketing organiziraju skup u srcu Unije

Već treću godinu zaredom Hrvatski drvni klaster i Centar za razvoj i marketing organiziraju specijalizirane konferencije u glavnom gradu EU. Ove godine objedinjava se tema šumarstva i poljoprivrede kroz obradu bio-baziranih tema, a središnji skup održat će se u Europskom parlamentu 11. srpnja i okupiti će poslovne i institucionalne subjekte iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, BIH, Albanije, Makedonije i Srbije.

Domaćin je hrvatska zastupnica u EP Marijana Petir koja će uz pomoć Europske pučke stranke osigurati prisustvo važnih političkih i administrativnih predstavnika Komisije i Parlamenta. U večernjim satima predviđeno je druženje sudionika konferencije u Europskom parlamentu s mnogobrojnim parlamentarcima i drugim političkim i sektorskim uzvanicima uz prezentaciju i degustaciju tipičnih hrvatskih delicija.

Dan prije toga, 10.07. održat će se u hotelu THON EU specijalizirana šumarsko-drvoprerađivačka konferencija koja će okupiti tvrtke koje žele u većoj mjeri koristiti iskustva i znanja u privlačenju i korištenju EU sredstava od relevantnih institucija i pojedinaca u Bruxellesu. Osim predstavnika Europske komisije očekuje se i prisustvo niz europskih strukovnih asocijacija te ulagača koji su zainteresirani za ulaganja u bio-bazirane sektore u JIE.

Dan nakon središnjeg skupa 12. srpnja također u hotelu THON EU održat će se posebna konferencija Agro 2017 na temu budućnosti poljoprivrede i prehrambene industrije. Također, predviđene su i odgovarajuće studijske posjete šumarskim i drvoprerađivačkim tvrtkama, te odvojeno poljoprivredno prehrambenih subjektima i institucijama u okolici Bruxellesa, odnosno u Flandriji. Konferencije se održavaju uz pokroviteljstvo i suorganizatorstvo važnih sektorskih subjekata, poput vodeće europske strukovne i lobističke udruge COPA-COGECA, europske konfederacije CEI BOIS koje su i na proteklim konferencijama dale zapažen doprinos.

Od hrvatskih suorganizatora u najavi je aktivno uključivanje klastera konkurentnosti prehrambeno-prerađivačkog te drvno-prerađivačkog 
 sektora.      

Prostoria povećala izvoz 52%

Vodeći proizvođač dizajnerskog namještaja PROSTORIA iz Sv.Križ Začretje ostvaruje zapažene izvozne rezultate. Naša ulaganja u dizajn, razvoj, inovativnost, sajmove i luksuzne kataloge daju velike rezultate. U prvih 5 mjeseci ove godine povećali smo izvoz za 52% što je super rezultat. Imamo danas više od stotinu zaposlenih, a izvoz će nam, što je najvažnije, stalno rasti, ističe Tomislav Knezović, vlasnik tvrtke. Ono što mi radim ne može opstati bez jakog izvoza, jer je hrvatsko tržište za takvo što premalo. Naš namještaj se prodaje u preko 40 zemalja svijeta; u Australiji, na Dalekom istoku, Kini, SAD-u, Južnoj Americi, u zemljama Skandinavije, Južnoj Africi, u Europi.

Lokve u potrazi za kupcima prozora u Južnoj Koreji!

Hrvatski lider u proizvodnji prozora tvrtka Lokve, iz istoimenog mjesta u Gorskom kotaru, nastavlja intenzivne međunarodne aktivnosti kroz realizaciju studijske posjete u Koreju. Ako želite prodati u zemlju Samsuga morati imati “svjetski proizvod” ističu iz tvrtke. Franjo Mihelčić, direktor i vlasnik nastavlja: U toj dalekoj zemlji već imamo određene prodajne reference, budući da smo opremili hotel i niz stambenih vila u blizini Seoula našim prozorima. Radi se o novom tržištu koje podrazumijeva i enormne troškove marketiga ali i logistike. Očekujemo i konkretnu podršku nadležnih institucija zaduženih za izvoz.

Biomasa i pelet ne smiju biti podcjenjeni

U području OIE posljednjih se godina provodila nedovoljno transparentna politika poticaja izgradnje energetskih kapaciteta. Navedeni prijedlog uvođenja trošarina na OIE i biomasu, odnosno odgovarajućeg poreza, mogao bi u konačnici imati nemjerljive i dalekosežne posljedice za više industrijskih sektora, kao i za budućnost ruralnih područja te nepovoljno utjecati na zaposlenost i konkurentnost na šumi baziranih industrija, koje u RH ostvaruju 10 posto izvoza RH i sudjeluju s 3,6 posto u BDP-u.

Potrebna je diferencijacija OIE

Pelet je odlično ekološko gorivo i mi danas radimo na uvođenju peleta u javne objekte, za što postoje mnogobrojni ekonomski i ekološki razlozi, smatra Raoul Cvečić Bole, predsjednik CROBIOM-a, Hrvatske udruge za biomasu koja je proteklih mjeseci intenzivno radila na obustavi uvođenja trošarine na postrojenja koja koriste biomasu kao energent. Ne može se u istu kategoriju svrstati i biomasa, koja kroz kogeneracije osigurava nova zapošljavanja, zadržavanje starih radnih mjesta u drvnoj industriji i šumarstvu te ima pozitivan utjecaj na ruralni razvoj i na kružnu ekonomiju, dok bi ostvarenje predmetnih najava zasigurno znatno derogiralo investicijsku klimu u RH, zaključuje Cvečić.     

Komentirajte prvi

New Report

Close