Peticija protiv iseljenja zakupaca sa zagrebačkog Britanskog trga

Autor: Poslovni.hr , 30. lipanj 2016. u 11:25
Foto: Žarko Bašić / Pixsell

Reformisti traže da nadležne institucije, a to su Zagrebački holding – Tržnice Zagreb i Grad Zagreb, bez odlaganja javnosti podastru argumente zašto se odbija produljiti ugovore zakupcima.

Povodom potpisivanja peticije kojom se od Zagrebačkog holdinga i zagrebačkih gradskih vlasti traži da se na Britanskom trgu produlji ugovor o zakupu dosadašnjim zakupcima, Reformisti izjavljuju sljedeće.

Britanac je jedno od najvažnijih okupljališta Zagrepčana i svako mijenjanje urbanog identiteta mora biti podložno javnoj raspravi. Građani moraju unaprijed znati što se događa s najvažnijim lokalitetima u našem gradu. Stoga je od iznimne važnosti da se rasvijetle sve okolnosti oko odbijanja produljenja zakupa za neke obrtnike koji posluju na ovom trgu, pogotovo jer se veliki broj građana solidarizirao sa zakupcima.

Reformisti traže da nadležne institucije, a to su Zagrebački holding – Tržnice Zagreb i Grad Zagreb, bez odlaganja javnosti podastru argumente zašto se odbija produljiti ugovore zakupcima.

Ukoliko se radi o neispunjavanju nekih od uvjeta, potrebno je javno i stručno obrazložiti ovakve odluke. Građani imaju pravo znati prodaju li se doista po zdravlje opasne namirnice u objektima kojima je ugovor o zakupu istekao. Ako je to tako, potpuno je neprihvatljivo da gradske vlasti ovaj problem rješavaju tek istekom ugovora. Ukoliko je utvrđeno da netko prodaje namirnice koje su opasne po zdravlje, takav se objekt treba zatvoriti istog trena! 

Stoga ovakvo postupanje otvara sumnju da se „lovi u mutnom“ i da se u nečijem interesu odvijaju netransparentne radnje.

Zagrebački Reformisti smatraju da u rješavanju ovog problema treba pristupiti argumentirano, a ne s euforijom. Najoštrije osuđujemo bilo kakve manipulacije ili trgovinu utjecajem ako se pokaže da se takve stvari događaju. No, ako se utvrdi da se doista radi o sprečavanju prodaje hrane koja zbog nedovoljnih zdravstvenih uvjeta može ugroziti zdravlje ljudi, onda ovdje nema mjesta za nikakve peticije. Zakupcima se može dati dodatni rok da uklone nepravilnosti samo ukoliko se radi o nepravilnostima koje ne ugrožavaju zdravlje kupaca njihovih usluga.

Građani također imaju pravo znati hoće li te prostore dobiti netko drugi i je li to u skladu sa zakonima, a pogotovo ako se iseljavanjem zakupaca na neki način planira mijenjati identitet ovog trga.

Građani imaju pravo odlučivati kakav Zagreb žele. Zagreb je grad svih njegovih stanovnika, a gradska vlast samo je delegirana od građana i ima obavezu polagati im račune za svoj rad i poštovati njihovo mišljenje.

Komentirajte prvi

New Report

Close