Peti Forum hrvatskih i poljskih regija

Autor: Poslovni.hr , 16. svibanj 2016. u 14:24
FOTO: Press

Na V. Forumu hrvatskih i poljskih regija razgovaralo se o revitalizaciji napuštenih industrijskih i gospodarskih objekata, specijalnim ekonomskim zonama kao ključu gospodarskog uspjeha Poljske te regionalnoj samoupravi kao zamašnjaku razvoja malog i srednjeg poduzetništva.

U periodu kada je službeno objavljeno da je iscrpljujuća ekonomska kriza u Hrvatskoj završila, u Dubrovniku se održao jedan od važnijih gospodarsko-diplomatskih okupljanja, peti Forum hrvatskih i poljskih regija. Susret je to hrvatskih i poljskih gospodarstvenika i predstavnika regionalne samouprave koji, osim sličnog mentaliteta, dijele i slične izazove vezane uz gospodarska pitanja i regionalni ustroj.

Na V. Forumu hrvatskih i poljskih regija razgovaralo se o revitalizaciji napuštenih industrijskih i gospodarskih objekata, specijalnim ekonomskim zonama kao ključu gospodarskog uspjeha Poljske te regionalnoj samoupravi kao zamašnjaku razvoja malog i srednjeg poduzetništva.

„Godine svjetske gospodarske krize odrazile su se na stanje u gospodarstvu većine zemalja, pa tako i Hrvatske. Kriza nije pitala za radna mjesta, nije pitala za bruto nacionalni dohodak, niti za kvalitetu života u lokalnim zajednicama. Poljska je u ekonomskoj krizi uspjela zadržati rast bruto nacionalnog dohotka što je dokaz da Hrvatska uči i nastavit će učiti od najboljih.  Suradnja naših zemalja na svim je poljima izvrsna, naši gospodarstvenici i poduzetnici prepoznati su na poljskom tržištu i obratno. Brojni bilateralni susreti dokazuju čvrstu povezanost, prijateljstvo i želju da zajedno postignemo više. Županije su spremne na promjenu i mogu biti nosioci ravnomjernog razvoja Hrvatske“, izjavio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

„Ovo je naš peti susret i svakako možemo reći kako s Hrvatskom imamo uspješnu suradnju. Potičemo poljske i hrvatske poduzetnike na međusobnu poduzetničku suradnju i zalažemo se za ulaganja poljskih gospodarstvenika u Hrvatskoj. Poljskim pozitivnim primjerima želimo Hrvatskoj pomoći po pitanjima regionalne politike i razvoja, ali i malog i srednjeg poduzetništva“, dodao je i predsjednik Saveza vojvodstava Republike Poljske Olgierd Geblewicz.

Uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske i predsjednika Republike Poljske, Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, pokrovitelji Foruma bili su i predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner te predsjednik Senata Republike Poljske Stanisław Karczewski, koji je izrazio zahvalu i zadovoljstvo oko suradnje s Hrvatskom.

Gospodarstvo je bilo središnja tema drugog dana susreta na Hrvatsko-poljskom gospodarskom forumu koji je organizirala Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija i Poljskom gospodarskom komorom. Posebni gosti gospodarskog foruma bili su i pokrovitelji susreta, predsjednik Sabora Željko Reiner i predsjednik Senata Stanisław Karczewski koji su u Dubrovniku održali i bilateralan sastanak.

Na gospodarskom forumu okupilo se više od stotinu hrvatskih i poljskih gospodarstvenika koji su održali business to business razgovore. Svrha takvih razgovora je povezivanje tvrtki, jačanje suradnje i otvaranje novih poslova. Ukupna trgovinska razmjena između Hrvatske i Poljske raste iz godine u godinu, a prošle je godine iznosila 698 milijuna eura. Iako podaci pokazuju da gotovo tri puta više uvozimo iz Poljske nego što u tu zemlju izvozimo, broj poljskih turista koji posjećuju Hrvatsku kontinuirano raste. Prošle godine ljepote naše zemlje upoznalo je 674.779 poljskih turista, ostvareno je preko 4 milijuna noćenja te su na šestom su mjestu u ukupnom broju noćenja.

Forum hrvatskih i poljskih regija već petu godinu zaredom organiziraju Hrvatska zajednica županija i Savez Vojvodstava Republike Poljske. Ove godine organizacijsku potporu pružila je i Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Dubrovnik, turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika te Hrvatska gospodarska komora.

Susreti s poljskim partnerima već su rezultirali pojedinačnim sporazumima o suradnji i s hrvatskim županijama, među kojima su posebno uspješni primjeri Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Primorsko-goranske, Šibensko-kninske, Istarske i Karlovačke županije. Očekuje se da će i nakon ovog Foruma biti sklopljena i formalna suradnja nekih županija i vojvodstava, a nije izostao ni dogovor o šestom hrvatsko-poljskom susretu sljedeće godine kada će predstavnike hrvatskih županija ugostiti vojvodstva u Republici Poljskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close