Pet županija vratilo 8 milijuna kuna neiskorištenih potpora

Autor: Marija Brnić , 07. rujan 2017. u 14:01
Fotolia

Revizori se obrušili na Ministarstvo, u njemu kažu: bez osnova.

        Slab interes poduzetnika u prerađivačkoj industriji za jamstva države za koja je Ministarstvo gospodarstva izdvojilo 48 milijuna kuna i nudi ih preko županija i njihovih razvojnih agencija rezultirao je žestokom kritikom Državne revizije na rad tog Ministarstva. Revizori su zaključili da je program podbacio, kao i Ministarstvo koje se ne trudi vratiti od županija doznačen im novac i gleda kako ona samo leže na računima u bankama. Prema izvješću revizije, aktivirana je tek petina novca koje su županije dobile 2013. i 2014., u kojima je realiziran program. Dodatno su revizori nezadovoljni što Ministarstvo nije reagiralo na prijedlog Hrvatske zajednice županija da se neiskorištenih 38 milijuna kuna prenamijeni za neke druge projekte. Takav poziv županija upućen je Ministarstvu krajem prošle godine, ali na njega im nije odgovoreno.

No, u očitovanju na nalaze revizora Ministarstvo gospodarstva pojašnjava da prenamjenu koju traži zajednica županija može odobriti samo Vlada. Kako je revizija već upozorila da je Ministarstvo neaktivno po pitanju pritiska na županije da vrate novac, Ministarstvo je savjet zatražilo i od Državnog odvjetništva, koje je potvrdilo da nema pravnog osnova za prisilne mjere.

U Ministarstvu gospodarstva doznajemo da su ugovori sa županijama zaključeni s rokom korištenja novca namijenjenog jamstvima do kraja 2018. po programu iz 2013., odnosno lipnja 2025. po programu iz 2014. Ugovorima, pak, nije definirana i dinamika izdavanja po godinama, pa zapravo nitko nije u prekršaju. No, kako je već kritizirano od Državne revizije zbog izostanka rezultata programa i činjenice da u nekim županijama nije korištena niti jedna kuna osiguranih jamstava, Ministarstvo je od županija zatražilo povrat neiskorištenog novca. Devet županija odazvalo se i s Ministarstvom zaključilo povrat – Karlovačka, Krapinsko-zagorska, Šibensko-kninska, Primorsko-goranska, Dubrovačko-neretvanska, te Sisačko-moslavačka, Vukovarsko-srijemska, Zadarska i Virovitičko-podravska.

Prvih pet od ovih županija već je vratilo neaktiviranih 8,23 milijuna kuna, a u tijeku je povrat od ostalih. Vremena za korištenja novca još, dakle, ima, a iz Ministarstva poručuju da sa županijama komuniciraju i pregovaraju o ovoj temi.

Prema informacijama Poslovnog dnevnika, jamstva po ovom programu dobili su među ostalim Marine Consulting u Varaždinskoj županiji za proizvodnju aluminijskih brodova, PZ Maslina i vino iz Polače za dovršetak investicije uređenja vinskog podruma i uljare, istarske tvrtke G.I.I: Tube za kupnju hale za moderniziranje proizvodnje, obrt Krasa za kredit za trajna obrtna sredstva i tvrtka Big Toys za kupnju opreme za modernizaciju poslovanja.

U Krapinsko-zagorskoj županiji jamstva je dobila Carpona Pack za kupnju strojeva i obrtna sredstva, u Šibensko-kninskoj tvrtke Slatke stvari za opremu za izradu šećernih dekorativnih proizvoda i tvrtka Badis za nabavu sirovine za modernizaciju tehnološkog procesa.

Komentirajte prvi

New Report

Close