Pet povjerenstava češljat će troškove, ušteda 5 mlrd. kuna

Autor: Marija Brnić , 24. listopad 2014. u 11:30
Thinkstock

Pod povećalom troškovi za plaće, subvencije, agencije i fondovi, zdravstvo i porezni rashodi.

S pet novoosnovanih povjerenstava idućih mjeseci, najkasnije do veljače, Vlada bi na stolu trebala imati dubinsku analizu proračunskih rashoda, na temelju koje bi se do polovice ožujka moglo utvrditi gdje je moguće smanjiti javnu potrošnju.

Analizirat će se nekoliko kategorija troškova: za plaće, subvencije, agencije i fondove, zdravstvo i za porezne rashode. Ministar financija Boris Lalovac procjenjuje da bi se od 50 milijardi kuna, koliko se iz proračuna troši godišnje za te stavke, moglo uštedjeti oko pet milijardi, odnosno 10 posto. To, međutim, ne podrazumijeva da će uštede uslijediti već u 2015., nego će se, kako je objasnio Lalovac, provoditi nekoliko idućih godina. Na čelu povjerenstava bit će predstavnici Ekonomskog instituta Zagreb ili Instituta za javne financije, a članovi će biti predstavnici iz svih resornih ministarstava, s tim da im angažman u projektu neće biti plaćan.

Povjerenstvo za zaposlene analizirat će plaće i sva davanja za zaposlene koja se isplaćuju iz proračuna, a ne samo korisnika koji su u registru proračunskih i izvanproračunskih korisnika. Povjerenstvo za subvencije češljat će sva izdvajanja osim za poljoprivredu, jer te subvencije znatnim dijelom dolaze iz EU fondova. Povjerenicima za sustav zdravstva naloženo je da uz sve korisnike proračuna  obuhvate i HZZO, kao i sve aktivnosti po financijskim kriterijima, od primarne i bolničke do specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite, liječenja u inozemstvu, naknada za bolovanja, cjepiva, skupih i lijekova na recept i slično.

Povjerenstvo za agencije i fondove snimat će stanje i u regulatornim tijelima koja nisu proračunski korisnici, a ono za porezne rashode bavit će se poreznim olakšicama i oslobođenjima te učincima povlaštenih i sniženih stopa i drugih načina izuzimanja od oporezivanja. Ustrojava se i središnje povjerenstvo za dubinsku analizu, koje koordinira rad ostalih, te im postavlja i najmanji postotak smanjenja rashoda u paketima mjera koje trebaju predložiti Vladi.  

Komentari (3)
Pogledajte sve

Pet povjerenstava? Poznavajući našu birokraciju, njima će trebati barem mjesec dana samo da usklade zajedničko zaglavlje i format dokumenta, a o nekakvoj standardiziranoj metodologiji rada da ni ne govorimo. Za očekivati je da će njihove “analize” potrajati sve do idućih parlamentarnih izbora nakon čega će ih nova Vlada proglasiti uhljebima i “SDP-ovim spavačima”, a rezultate pospremiti u ladicu.

svi “državni paraziti” se moraju pregledati mikroskopom, povećalo ih ne može sve otkriti, niti njihov model preživljavanja na tuđi račun

Bla Bla Bla ……….

New Report

Close