Pet ovotjednih događaja o kojima ovisi opstanak škverova

Autor: Marija Brnić , 22. listopad 2018. u 10:07
Radnici danas očekuju rješenje za isplatu zaostale plaće koje bi ih umirilo/Goran Kovačić/PIXSELL

Uprava Uljanika najnoviji je plan restrukturiranja trebala dostaviti u petak, ali on se u Ministarstvu očekuje danas.

U ovom tjednu niz događanja trebali bi ukazati u kojem smjeru ide rasplitanje klupka u kojem su se spleli Uljanik i 3. maj.

Prvo je pitanje hoće li uprava naći neko rješenje za isplatu plaća i uspjeti umiriti radnike koji će zbog toga krenuti u štrajk. Potom se otvara pitanje obveznog pokretanja stečajnog postupka za 3. maj, kojemu u utorak curi 60 dana neprekinute blokade računa.

Na potezu sud u Pazinu
Trgovački sud u Pazinu istodobno treba imenovati članove Nadzornog odbora Uljanika, kako bi uz jednog odabranog na skupštini, to tijelo dobilo potreban minimalan broj članova da bi se zadržao legitimitet i omogućilo funkcioniranje, a kako je predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda najavio prije nekoliko dana, prijedlog će dati Uprava.

Ista ona koja na skupštini nije dobila razrješnicu za svoj rad i koja je u petak trebala dostaviti najnoviji prijedlog programa restrukturiranja Uljanik brodogradilišta, no kako nam je potvrđeno, u Ministarstvu gospodarstva dokument još nije stigao i prema zadnjim najavama koje imaju očekuju da im bude dostavljen tijekom današnjeg dana do kraja radnog vremena. Iz Ministarstva gospodarstva očekuju da bi se do kraja tjedna iskristaliziralo i pitanje tko će biti novi potencijalni strateški partner.

Bolje pregovaračke pozicije
Hoće li to biti talijanski Fincantieri koji slovi kao najozbiljniji kandidat? Ministar gospodarstva Darko Horvat kazao je na sastanku s Kriznim stožerom u Rijeci kako je talijanski brodograditelj dostavio pismo namjere, no nejasno je ostalo je li zainteresiran za i Uljanik grupu i Uljanik brodogradilište ili pak samo za 3. maj, kako se nagađa već duže vrijeme.

Zanimljiv detalj za slijed predstojećih događanja je i prošlotjedna odluka direktora riječkog škvera Maksimilijana Percana da nakon konstantnog prolongiranja povrata danih pozajmica Uljanik brodogradilištu konačno aktivira zadužnice i tako zapravo blokira Uljanik brodogradilište za koje se priprema restrukturiranje. Time bi 3. maju očito bio osiguran veći dio potraživanja koja iznose 523 milijuna kuna, a provede li se najavljivano izdvajanje 3. maja iz Uljanika, stvorilo bi se bolje pozicije za pregovore s potencijalnim kupcima.

Komentirajte prvi

New Report

Close