Pet hrvatskih hotela u utrci za energetske poticaje

Autor: Poslovni dnevnik & Banka , 04. listopad 2014. u 14:11

Konzorcij neZEH, sastavljen od europskih energetskih i turističkih institucija, uputio je poziv na adrese petnaest tisuća hotelijera da svoje hotele prijave u pilot-projekt

Ukupno četrnaest hotela u Europi imat će uskoro priliku uz besplatnu tehničku pomoć i savjete stručnjaka provesti energetsku obnovu, piše Zelena Zona. Naime, Konzorcij neZEH, sastavljen od europskih energetskih i turističkih institucija, uputio je poziv na adrese petnaest tisuća hotelijera da svoje hotele prijave u pilot-projekt koji im omogućuje da postanu gotovo nula energetski hoteli (Nearly Zero Energy Hotels – neZEH). 
 
Riječ je o inicijativi koja je započela 2013., a provodi se u sedam europskih zemalja (Grčkoj, Francuskoj, Italiji, Rumunjskoj, Španjolskoj, Švedskoj i Hrvatskoj). Cilj projekta je potaknuti manja i srednja poduzeća u hotelskom sektoru na neZEH renovacije. Projekt se financira sredstvima Europske unije u okviru programa Inteligentna energija. Zgrade troše četrdeset posto ukupne energije i emitiraju 36 posto stakleničkih plinova u Europi, navodi se u Direktivi o o energetskim svojstvima zgrada (2010/31/EU, EPBD preinaka). Stoga su one i najveći potencijal za smanjenje potrošnje energije. Gotovo nula energetski standard odnosi se na zgradu vrlo visoke energetske učinkovitosti koja svoje vrlo male (ili gotovo nula) potrebe za energijom u velikoj mjeri podmiruje energijom proizvedenom iz obnovljivih izvora – i to ponajprije onih koji se nalaze na lokaciji ili u blizini.
 
Za jedan manji hotel ili onaj srednje veličine to može značiti smanjenje operativnih troškova za 70 posto. Takav hotel troši vrlo malo energije za grijanje, hlađenje, rasvjetu i pripremu tople vode. Pritom je usmjerenost na zaštitu okoliša i održivost glavni preduvjet za postizanje tog statusa. To znači promjenu ponašanja osoblja i klijenata koji će, primjerice, odvajati otpad, racionalno upotrebljavati vodu i brinuti se o čistoći okoliša i zdravlju zajednice.
 
Hrvatski hoteli odazvali su se na poziv domaćeg partnera u projektu Energetskog instituta „Hrvoje Požar“. Od prijavljenih odabrano je pet hotela za provođenje energetskog pregleda. Cilj je istražiti potencijal tih hotela kako bi se odabrala dva za pilot-projekt stručne pomoći. Riječ je o malim obiteljskim hotelima s tri ili četiri zvjezdice, od kojih se jedan nalazi u Slavoniji, a četiri na području Dalmacije. Na razini projekta ukupno je prijavljeno oko sedamdeset hotela od kojih će se u pilot odabrati po dva iz svake države. Cilj je definirati i odabrati najbolja tehnološka rješenja, uz predočavanje profitabilnosti, izvedivosti i održivosti investicija, trening osoblja te promociju prvih nZEH hotela na nacionalnoj, regionalnoj i EU razini.
 
No tu aktivnost ne prestaje: namjera je stvoriti platformu za prenošenje potrebnih znanja i prezentaciju primjera dobre prakse kako bi se povećala percepcija tržišta o potrebi gotovo nula energetskog standarda hotela. Ujedno stvaranjem mreže svih relevantnih sudionika u procesu – od vlasnika hotela, projektanata, financijskih institucija, proizvođača materijala do izvođača radova povećati mogućnosti za rast.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close