Pet bizarnih stvari koje ovog tjedna ipak nismo trebali čuti

Autor: Poslovni.hr , 20. listopad 2012. u 14:54
Gordan Maras (PXL)

Štošta je ovog tjedna prešlo preko usana domaćim političarima – od korištenja nezgodnih metafora za opis stanja hrvatskog gospodarstva, preko tračanja kolega, do zalijetanja s povjerljivim informacijama.

Štošta je ovog tjedna prešlo preko usana domaćim političarima: od korištenja nezgodnih metafora za opis stanja hrvatskog gospodarstva, preko tračanja kolega, do zalijetanja s povjerljivim informacijama zbog čega je nekim investitorima na Zagrebačkoj burzi poskočilo srce.

Donosimo pet izjava koje ovog tjedna možda ipak nismo trebali čuti.

 1. Damir Polančec

Tjedan bizarnih izjava svečano je otvorio bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec koji je novinare zamolio da od njegova odlaska u Remetinec ne rade "cirkus". "Ako sam ja postupao s ciljem, namjerom, svrhom ili motivom da odvjetniku Miletiću pribavim nepripadnu imovinsku korist, daj mi Bože da izgubim oba oka, da mi se isuše obje ruke i obje noge i neka krepam u najgorim mogućim mukama koje možete zamisliti", izjavio je bivši potpredsjednik Vlade prije odlaska u zatvor na deset mjeseci jer je vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću iz državnog proračuna platio pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju.

2. Radimir Čačić

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić usporedio je u utorak stanje hrvatskog gospodarstva s organizmom zahvaćenim gangrenom, dijabetesom i karcinomom te istaknuo da se takvo stanje i potreba "bolnih rezova" više ne mogu ignorirati. "Mi smo sad u fazi kad se više ne može glumiti da možemo proći bez bolnih rezova", ustvrdio je Čačić. 

3. Zvonimir Mršić

"Alo, Hanfa?!", povikali su forumaši portala Poslovni.hr nakon što smo prenijeni izjavu predsjednika Uprave Podravke Zvonimira Mršića kako će uskoro s investicijskom zajednicom podijeliti "nešto što će utjecati na cijenu dionice" te kompanije. "Sačuvajte nešto novca za nakon tih vijesti, ali zbog pravila Burze ne mogu reći o čemu se radi, izjavio je Mršić primajući nagradu Poslovnog dnevnika za drugu najtransparentniju kompaniju na domaćem tržištu kapitala. Mladen Ostrički, predsjednik Uprave tvrtke Rast, za Poslovni.hr izjavio je kako ovakav Mršićev istup nije u redu. "Takve izjave su brzoplete i nepromišljenje", objasnio je. Kaže kako je Mršić kao predsjednik Uprave jedne tako velike kompanije mogao znati kakvu će težinu i utjecaj na kretanje cijene dionice imati njegova izjava. "Nije smio reći da će nešto biti i da se spekulira što je to, morao je ili reći potpunu informaciju – ili ju ne reći uopće", kaže Ostrički, podsjećajući na obveze koje postoje u vezi davanja takvih informacija, prije svega prema Zagrebačkoj burzi.

4. Zoran Milanović

Premijer Zoran Milanović izjavio je u petak u Bruxellesu da nikada nije spominjao pojedince ili stranke koje u inozemstvu ogovaraju Hrvatsku, ističući da on osobno to nikada nije radio. "Nisam izrijekom spomenuo nikoga, niti stranku ni bilo kojeg pojedinca, ali u narodu ima izreka koja kaže 'koga svrbi, taj se češe'. Ja znam što se i kako govorilo na zajedničkim odborima u Europskom parlamentu, znam što je tko i u kojem trenutku rekao, sve je to dokumentirano, postoje video zapisi i znam kakva je igra koja se igra. Do tih se podataka može doći, oni su javni pa se može izvući zaključak koliko su neke stvari korektne i koji se motivi iza toga skrivaju. Po meni, ti motivi nisu najbolji. Pustimo te priče tko je gdje rođen, ne možete ići u inozemstvo i ogovarati svoju državu ako nemate za to jake argumente. Ja to nikada nisam radio", rekao je Milanović zamoljen da komentira izjave HDZ-ova saborskog zastupnika Davora Ive Stiera. Stier je naime optužio  Milanovića da lažno optužuje HDZ za urotu protiv ulaska Hrvatske u EU, te da time želi prikriti svoju nesposobnost i nerad, usporedivši Milanovićeve optužbe s aferom Dreyfus, u kojoj je francuski časnik Alfred Dreyfus lažno optužen za izdaju domovine.

5. Gordan Maras

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras osvrnuo se na obećanje koje je dao kad je došao na vlast, kako će se do 2013. godine otvoriti 50 tisuća novih radnih mjesta. U intervjuu za Soundset iznio je pozitivne brojke, za koje smatra da mu idu u prilog, bez obzira na crne statistike o nezaposlenosti koje svakoga dana stižu sa Zavoda za zapošljavanje, što nam se čini kao trljanje soli o ranu. No čini se kako je Maras malo produžio rok za ispunjenje obećanja – s 2013. do kraja mandata. Živi bili pa vidjeli.

Komentirajte prvi

New Report

Close