Perspektive oslabljenog građevinarstva tema Susreta graditelja HOK-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. veljača 2015. u 11:02
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Sektor građevinarstva oslabljen je gospodarskom i financijskom krizom.

Sektor građevinarstva oslabljen je gospodarskom i financijskom krizom, a posebice mali obrtnici čiji položaj dodatno otežavaju nepoduzetnička klima, nedostatak investicija i rad na crno, smatraju u Cehu graditeljstva Hrvatske obrtničke komore (HOK) najavljujući kako će upravo stanje i perspektive u sektoru graditeljstva biti glavna tema Susreta graditelja koji će se održati 4. ožujka u Zagrebu.

Smanjene investicije, slaba platežna moć građana i preopterećeni proračuni lokalnih zajednica (gradova i županija), stvorili su kroničan manjak posla u graditeljstvu, kazao je predsjednik Ceha graditeljstva Karlo Kabelka.

Veći dio velikih građevinskih tvrtki otišlo je u stečaj i tako za sobom povuklo mnoge obrtnike, koji nisu uspjeli naplatiti svoja potraživanja radeći preko njih kao kooperanti.

Kabelka ističe kako je sektor suočen s nizom problema među kojima su nelojalna konkurencija ili rad na crno, nelikvidnost koja je tek djelomično smanjena, pravosudna nesigurnost, zakoni koji se donose, ali se ne provode, nedostatak kontrole, damping cijene itd.

Vezano uz najavu novog Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje, posebice problematici licenciranja u Cehu su stajališta da se dosadašnji način licenciranja ne bi smio bitnije mijenjati uvođenjem novih kriterija.

Novi bi kriteriji, napominju u Cehu, zakomplicirali te dodatno usporili i poskupili dobivanje licenci, a neke obrtnike i isključili s tržišta radova u gradnji i opremanju građevina.

Članovi Ceha ujedno smatraju kako mali obrtnici ne bi trebali biti u istom položaju kao i velike građevinske tvrtke.

Priliku za oporavak obrtničkog građevinskog sektora, ali i sektora u cjelini u Cehu graditeljstva vide u energetskoj učinkovitosti u zgradarstvu, javnim zgradama, višestambenim zgradama, kao i obiteljskim kućama.

Međutim, smatraju da se cijeli projekt presporo otvara, a uz to što nema novca, velika kočnica je prespora legalizacija objekata.

Prema podacima HOK-a, broj obrta registriranih u djelatnosti graditeljstva u veljači ove godine iznosio je 6.576, dok ih je istom mjesecu lani bilo 6.942, a u veljači 2009. ih je bilo 8.051, što pokazuje nastavak padajućeg trenda.

Komentirajte prvi

New Report

Close