Perković se idući tjedan žali na izručenje, tužiteljstvo još nije odlučilo za Mustača

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. siječanj 2014. u 17:26
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

O mogućoj će žalbi odlučiti tek kada dobije pisano obrazloženje Županijskog suda u Velikoj Gorici koji je jučer odbio Mustača izručiti Njemačkoj.

Obrana Josipa Perkovića u ponedjeljak će podnijeti žalbu na sudsku odluku da se Perkovića izruči Njemačkoj, dok Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici još nije odlučilo hoće li se žaliti na odluku kojom je odbijeno izručenje Zdravka Mustača.

O mogućoj će žalbi odlučiti tek kada dobije pisano obrazloženje Županijskog suda u Velikoj Gorici koji je jučer odbio Mustača izručiti Njemačkoj.

Ne podnese li tužiteljstvo u Velikoj Gorici žalbu do utorka, odluka kojom je odbijeno Mustačevo izručenje postaje pravomoćna i više mu se ne može suditi za Đurekovićevo ubojstvo, budući da je velikogorički Županijski sud kao razlog odbijanja izručenja naveo da je u slučaju ubojstva hrvatskoga političkog emigranta Stjepana Đurekovića nastupila zastara.

Za razliku od velikogoričkog, Županijski sud u Zagrebu dan ranije je u istovjetnom predmetu odlučio odobriti izručenje Perkovića, kojega njemačko tužiteljstvo, baš kao i Mustača, tereti za pomaganje u Đurekovićevu ubojstvu.

Sudsko vijeće u tom je slučaju odbacilo zastaru kao argument za odbijanje izručenja, tumačeći da se kod europskog uhidbenog naloga (EUN) postojanje zastare u domaćem zakonodavstvu niti ne mora ispitivati za ubojstvo, jer je ono među kaznenim djelima za koja se ne provjerava dvostruka kažnjivost, a koja su izrijekom navedena u katalogu EUN-a.

Suprotno je mišljenje imala Perkovićeva obrana, ali i tužiteljstvo, u čije je ime državna odvjetnica Dunja Pavliček objasnila da je u ovom slučaju u dvostrukoj ulozi, jer je dužna zastupati Njemačku, ali i Hrvatsku.

Navela je da kao državna odvjetnica smatra da je zastara, koja je po zakonu obvezujući razlog za odbijanje izručenja, u Perkovićevu slučaju nastupila još 1998., čemu je dodala i činjenicu da je DORH ranije zbog nepostojanja osnovane sumnje odbacio kaznenu prijavu koja je Perkoviću na teret stavljala da je sudjelovao u organizaciji ubojstava trojice hrvatskih emigranata, među kojima i Đurekovića, što također može biti razlog za odbijanje izručenja.

Velikogoričko tužiteljstvo danas nije željelo ništa govoriti o Mustačevu slučaju pa tako ni na čemu bi mogli temeljiti svoju moguću žalbu s obzirom na ranije stajališta njihovih zagrebačkih kolega.

Odluči li se tužiteljstvo žaliti o oba će slučaja u konačnici odlučiti Vrhovni sud, a zajednički odvjetnik dvojice bivših jugoslavenskih špijuna najavio je i moguću tužbu Ustavnom sudu.

Komentirajte prvi

New Report

Close