Pelješki most uvod u velika kineska ulaganja u RH

Autor: Suzana Varošanec , 14. siječanj 2018. u 22:00
Ugovor s Kinezima trenutno u fazi mirovanja zbog mogućnosti žalbe/Grgo Jelavić/PIXSELL

Očekuju se ulaganja kineski tvrtki u industriju te čvršće povezivanje radi zajedničkih projekata.

S odlukom naručitelja Hrvatskih cesta da će kineska tvrtka "Chine Road and Bridge Corporation", sastavnica kineske državne grupacije CCC za cestogradnju i mostogradnju, graditi hrvatski projekt desetljeća Pelješki most, Kinezi prvi put i na velika vrata u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, ulaze u Hrvatsku, za koju su jako zainteresirani.

Iako je ugovor s Kinezima trenutno u fazi mirovanja zbog mogućnosti žalbe, odabir kineske ponude kao najvoljenije (po cijeni od dvije milijarde kuna bez PDV-a i u roku od 3 godine bi ga trebali završiti), u širem kontekstu razmatra se i kroz prizmu prethodnice kineskim investicijama u hrvatsko gospodarstvo. S kineske strane se pokazuje veliko zanimanje za ulaganja, poglavito u domaću industriju, tvrde pojedini gospodarstvenici, koji pak imaju izuzetno pozitivan stav prema kineskim ulaganjima jer se po njima otvara mogućnost zajedničkih poslova, kako u regiji, tako i u EU.

Utoliko, čini se da se otvara nova perspektiva za značajna kineska ulaganja o kojima se zasad samo neslužbeno priča, uz mogućnost kapitalnog jačanja dijela domaćih tvrtki čiji su vlasnici skloni čvršćim povezivanjima. Angažman Kineza na gradnji Pelješkog mosta, može biti dodatni poticaj i za druge projekte u mostogradnji, te infrastrukturnim objektima i drugim projektima.

Također, s pozitivnim efektima računaju i u redovima hrvatske građevinske industrije u kojoj se očekuje da će kineski partneri angažirati domaće podizvođače. Za kineski, pak, prodor u europsku mostogradnji, pokazatelj je po nekima i most Haogland u Norveškoj, za koji je kineska tvrtka Sichuan Road&Bridge osnovala svoju tvrtku u Njemačkoj. Pored kineskih planova za ulaganja 15-ak mlrd. eura na JI Europe, nakon ulaska u Poljsku, Češku, Mađarsku, očekuje se i da će ulaganja kineskih tvrtki u RH  iznositi oko 2 mlrd. eura u kratkoročnom razdoblju.

Komentirajte prvi

New Report

Close