Pelješki most: DKOM riješio svoj najskuplji postupak

Autor: Suzana Varošanec , 26. ožujak 2018. u 10:29
Foto: Grgo Jelavic/24sata

Prostor za pogrešku Komisija mora eliminirati u tako velikom postupku i opravdano je da rade polako.

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) odbila je žalbe austrijskog Strabaga, te zajednice ponuditelja talijanskog Astaldija i turskog IC Ictas Isaat Sanayi uloženu na izbor izvođača radova za gradnju Pelješkog mosta s pristupnim cestama.

Predsjednik Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave Goran Matešić dat će izjavu za medije povodom objave odluke u ovom predmetu u 13 sati u Komisiji.

Protiv rješenja DKOM-a ne može se izjaviti žalba, ali se može u roku od 30 dana pokrenuti upravni spor na Upravnom sudu. 

Podsjetimo i na drugi aktualni infrastrukturni tender: HŽ Infrastruktura, naime, krajem prošlog tjedna odabrala je po kriteriju ekonomski najpovoljnije ponude Swietelsky za izvođača radova na obnovi dionice Zaprešić – Zabok, projekt vrijedan 614,4 milijuna kuna s EU financiranjem (85%).

Swietelsky tako u nekoliko dana plijeni; žalio se i na natječajnu dokumentaciju za gradnju pristupnih cesta mostu Pelješac, drugu od četiri faze našeg najvećeg infrastrukturnog projekta za Hrvatsku, koji je i EU proglasila strateškim te ga 85% sufinancira.  Ministar prometa i infrastrukture Oleg Butković tim je povodom otklonio mogućnost utjecaja te žalbe na prvu fazu projekta – izgradnju samog Pelješkog mosta, što pak ovisi o odluci Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave o žalbama na odabir kineskog konzorcija koji vodi CRBC, koje su sad navedenom odlukom Komisije riješene.

Njegov tijek i navedenu odluku definirao je predsjednik DKOM-a Goran Matešić kazavši da bi postupak za žalbe (Strabaga i talijansko-turskog konzorcija) mogao biti okončan u dva do tri tjedna – izjava je to od 2. ožujka, a kako je taj rok istekao proteklog petka, na naš upit Matešić je kratko naveo: "Odluka će biti donesena u ponedjeljak."

Na odluku Komisije, inače, u prosjeku se čeka tek 38 dana, ali predmet ovog reda veličine vrijednosti nabave (procjena 1,8 mlrd. kn, odabir ponude 2 mlrd. kn) DKOM još nije imao te je logično da mu je uzeo nešto više vremena. Uzme li se u obzir da predmet nije uobičajen te ocjene da su stoga odvjetnički podnesci svih strana složeni i dugački, nimalo ne čudi što te žalbe nisu već bile riješene. Prostor za pogrešku DKOM mora eliminirati i opravdano je da polako rade, kaže jedan poznavatelj.

No, kako je Poslovni dnevnik već pisao,  kakva god odluka bila, očekuje se da će strana koja 'gubi' nastaviti bitku na Visokom upravnom sudu (VUS). Tamo je navodno i do stotinjak tužbi koje čekaju da Ustavni sud riješi zahtjev VUS-a (iz lipnja 2017.) za ispitivanje zakonitosti odredbe Zakona o javnoj nabavi po kojoj se tužba mora riješiti u roku 30 dana. Smatra se da je rok neprovediv, mnogi tumače i instruktivan, jer Zakon o upravnim sporovima ne predviđa sankcije.

No, prijetnja je odredba Zakona o javnoj nabavi, koja u slučaju percipirane ili stvarne štete otvara mogućnost za građansku parnicu. I dok tužba VUS-u ne odgađa izvršenje rješenja DKOM-a, pa potvrđivanje odluke o odabranom ponuditelju kao i eventualna tužba neće utjecati na početak radova na Pelješkom mostu, pravnici smatraju da se ne može isključiti rizik od više stotina milijuna štete u parnicama, potencijalno na teret RH. 

Komentirajte prvi

New Report

Close