“Peciva do Hrvatske putuju tisućama kilometara”

Autor: Marija Crnjak , 09. prosinac 2013. u 12:12
Photo: Thinkstock

Žele efikasno riješiti zajednička pitanja vezana za stvaranje uvjeta za boljitak ovih gospodarskih grana.

Čakovečki mlinovi, Pan Pek Zagreb, Zagrebačke pekarne Klara, Vincek i Frumentum Zagreb neke su od budućih članica nove Hrvatske udruge proizvođača pekarskih i slastičarskih proizvoda koja će sutra održati osnivačku skupštinu. Kako se pojašnjava u pozivu na skupštinu, stav pekarskih i slastičarskih tvrtki i obrta koji se planiraju uključiti u novu udrugu jest da struka u Hrvatskoj ne postoji nikakav oblik udruženja u tom sektoru koje bi efikasno rješavalo zajednička pitanja vezana za stvaranje uvjeta za boljitak ovih gospodarskih grana.

"Inicijativni odbor za utemeljenje udruge proveo je anketu o opravdanosti njezina osnivanja u kojoj se ogromna većina najznačajnijih tvrtki iz branše izjasnila u prilog osnivanja udruge. Među ostalima, članice Udruge biti će i tvrtke Mlin i Pekare Sisak, Babić Split, PIK Rijeka, Puljanka-Brionka, Radnik Opatija,i druge. Rad udruge financirat će se članarinama tvrtki članica. U radu Skupštine sudjelovat će i najviši dužnosnici ministarstava gospodarstva, poljoprivrede, poduzetništva i obrta, te rada i mirovinskog sustava, kao i Hrvatske gospodarske komore, kažu inicijatori udruživanja čiji se predstavnici prije službenog osnivanja nisu željeli osobno izjašnjavati o motivaciji ulaska u novo udruženje. Neslužbeno su nam pojasnili kako žele zaštititi domaću proizvodnju od "kojekakve konkurencije".

"U Hrvatsku se uvoze pekarski proizvodi koji putuju tisućama kilometara, uz domaću proizvodnju koja je više nego kvalitetna. Istodobno, naše inspekcije kad je u pitanju deklariranje proizvoda imaju različit tretman prema tvrtkama, protiv čega se planiramo boriti jer želimo imati zdravu konkurenciju", pojasnio nam je jedan od inicijatora osnivanja Udruge, uz pojašnjenje da postojeća udruženja nisu imala dobru pregovaračku snagu koja je potrebna sektoru.

Motivi udruživanja sažeti su prijedlogu statuta nove Udruge pekara i slastičara, a na to ih je dijelom kako doznajemo naveo i ulazak Hrvatske u Europsku uniju te dodatno otvaranje tržišta. Članicama je tako jedan od najvažnijih ciljeva formuliranje zajedničkih stavova članova Udruge o načinima zaštite domaće proizvodnje od nekontroliranog uvoza. Navodi se potom i važnost suradnje sa službama inspekcijskog nadzora na suzbijanju devijacija kvalitete i nepravilnosti u proizvodnji i prometu pekarskim i slastičarskim proizvodima.

Udruženje se kani posvetiti i brendiranju i promociji domaćih proizvoda i omogućavanje efikasnijeg nastupa na stranim tržištima, te organiziranje dokumentacijske osnove o djelatnosti, koja uključuje podatke i analize o proizvodnji i prometu.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Opet mržnja prema jednoj naciji. Pa dokle ćemo tako. od hrvata nema većih primitivaca u Europi. Stidim se što sam na ovom teritoriju rođen. Kupujem kod jednog pekara sve potrebno,jer ima kvalitetne proizvode, a u opće neznam koje je naciji i nije me briga. Naši su se velepekari i ostali trebali ranije pobrinuti da budu konkurentni. Sada su svi postali glasni i rado bi zabranili uvoz, pa vape za inspekcijom. Upravo kod njih treba biti češća isnspekcija jer imaju na papiru tehnologe, koji moraju obavljati svakakve poslove. Laboratoriji ma ne rade, a mnogi ih i nemaju.

ja sam iz kontinentalnog dijela i znam da nažalost u mom gradu drže 70% pekara u gradu

Siptari su još jaki po.obali ali u kontinentalnom dijelu RH istiskuju ih Mlinar,Dubravica,PanPek…ne mogu oni konkurirati kvalitetom i higijenom

Kakav mlinar, pa šiptari drže sve pekare i dok ih inspekcije ne počnu jače kontrolirati ništa od Hrvatskih pekara

New Report

Close