PDV na sladoled u slastičarnici 13 posto, a na onaj u kornetu 25 posto

Autor: Božica Babić , 01. kolovoz 2014. u 12:01
Sladoled je isplativije jesti u slastičarnici nego u šetnji/M. Lukunić/PIXSELL

Zbog dvije stope PDV kupce se uvijek mora pitati hoće li hranu konzumirati u objektu ili vani.

Apsurdima u hrvatskom zakonodavstvu, u zemlji koja želi biti turistička perjanica Mediterana ali i šire, nikada kraja.

Konzumirate li kuglicu sladoleda u slastičarnici ili možda trokut pizze u nekoj pekarnici trošak PDV-a na taj proizvod (i uslugu) iznosi 13 posto. Odlučite li se pak u tim slasnim zalogajima uživati, ne unutar sve atraktivnijih interijera brojnih malih obiteljskih slastičarsko-pekarskih obrta već vani odmah u susjedstvu,  korak-dva ispred objekta gdje ste pizzu ili sladoled kupili, porezna stopa je 25 posto. Ukoliko osoblje ne obračuna porez po toj skali i u tom postupku ih zatekne netko od inspektora, koji su unatoč  kišnom ljetu proteklih tjedana pohrlili u nadzor objekata uzduž jadranskog priobalja i otoka, stižu visoke kazne. Za poreznog obveznika, vlasnika obrta može iznositi do 500 tisuća kuna, za odgovornu osobu do 50 tisuća kuna, stoji u zakonu o porezu na dodanu vrijednost.

 

50tisuća

kuna minimalna je kazna za naplatu krive stope PDV-a

Kako su upravo u tijeku izmjene i dopune tog zakona (javna rasprava zaključena 25. srpnja) upraviteljica prve hrvatske pekarsko-slastičarske obrtničke zadruge – Pesla Ruža Grgurev krenula je s inicijativom da se usvoji jedinstvena porezna stopa od 13 posto. Pesla okuplja više od 350 članica, mahom je riječ o obiteljskim obrtima koji u prosjeku zapošljavaju tri do pet osoba. Grgurev je osim od svoga članstva dobila potporu i više županijskih podružnica Hrvatske obrtničke komore. Dopis s brojnim argumentima poslan je mjerodavnom Ministarstvu financija, no s te adrese nema ni odgovora niti poziva za eventualna pojašnjenja. Upraviteljica Pesle želi vjerovati da kod prošle izmjene zakona, kada je Vlada radi poticanja razvoja ugostiteljstva i lakšeg suočavanja s rastućim ekonomskim problemima toj djelatnosti razrezala povlaštenu stopu poreza od 13 posto, nije bilo namjere da se ugrožava poslovanje i opstanak malih slastičarsko-pekarskih obrta, već da se zapravo dogodio previd koji je sada moguće ispraviti. Praksa europskih zemalja, iznosi, potpuno je oprečna ovoj hrvatskoj.

 

Grgurev

Praksa europskih zemalja potpuno je oprečna ovoj Hrvatskoj

Gotovo sve države, neovisno o mjestu i načinu usluživanja, primjenjuju jedinstvenu povlaštenu poreznu stopu koja je dva do tri puta manja od redovne. U više navrata Pesla je za svoje članice u Ministarstvu financija tražio tumačenja dvostruke porezne stope ne bi li na taj način zaintrigirao mjerodavne da možda sami uvide nelogičnost zakona i pristupe izmjeni, no nije pomoglo. U odgovoru koji potpisuje bivša pomoćnica ministra, Nada Čavlović Smiljanec, stoji – "zbog dvije stope PDV ne moraju biti različite cijene istog proizvoda, kupce se uvijek pita hoće li jesti u objektu ili vani čime se određuje i stopa PDV-a."

Komentari (4)
Pogledajte sve

Slažem se za dostavu, ali poreznjaci na terenu će kazniti ukoliko gost naruči pizzu za ponijeti (nema nikakve dostave) a otkuca se sa 13% PDV-a.

Mislim da se već pisalo o tome, u pizzeriji je 13% ali ako naručiš za dostavu je 25% (odnosno po zakonu bi trebalo biti, najčešće nije).

manipulativni prostor od 12 %, kao da sladoledari donose zakone

Ono što je zanimljivije je to da u kasi moraju postojati dva artikla (to i nije problem kod sladoleda, ali danas ljudi svašta uzimaju “za van”) i u potpunosti ovisi o tome da li se konobar sjetio pitati i otkucati artikal sa ispravnim PDV-om.

Bilo je slučajeva gdje su pojedinci kažnjeni zbog greške konobara (a kazne su ogromne).
Također se događa da se gosti često i predomisle, kupe “za van” pa sjednu i obrnuto…

Ovo je jedan od možda najblistavijih primjera našeg zakonodavstva…

New Report

Close