PDV: Državi 2 milijarde kuna, a građanima nova poskupljenja

Autor: Poslovni.hr , 22. prosinac 2012. u 12:05
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Od 1. siječnja nema nulte stope, poskupjet će kruh, mlijeko, lijekovi…

Vlada je izračunala kako će ukidanje nulte stope PDV-a na kruh, mlijeko, knjige, lijekove i ortopedska pomagala te kinoulaznice donijeti u državni proračun oko dvije milijarde kuna. Toliko će u cijelosti i ti proizvodi biti skuplji jer će se od 1. siječnja oporezivati s 5 posto, piše Večernji list.

Naime, Europska unija ne dopušta izuzeća kod oporezivanja potrošnje. Kao i kod prethodnih korekcija u sustavu PDV-a, Vlada poziva trgovce i proizvođače da ne prevaljuju novi trošak na građane, ali iluzorno je očekivati da će tvrtke pokriti trošak nastao zbog većeg poreza jer je u vrijeme krize dvije milijarde kuna velik novac za sve. Najteže će se biti snaći s novim cijenama kruha, koje se kreću od 5 pa do 15 kuna, ovisno o vrsti, veličini, proizvođaču. Kruh ni dosad, dok je oslobođen PDV-a, nije bio pošteđen poskupljenja, samo što su to pekari i trgovci spretno kamuflirali promjenom težine, navodi Večernji list. U prosjeku su zadnjih godinu dana kruh i žitarice poskupjele 1,9 posto, što je ipak dosta  manje od opće inflacije koja se zadnjih mjeseci kretala oko 5 posto, a u studenom se spustila na 4,4 posto.

Državni zavod za statistiku navodi da su mlijeko, sir i jaja u godinu dana poskupjeli 5,5 posto, dok su hrana i piće u restoranima skuplji 2,5 posto. Ne čudi ni što su kinodvorane uglavnom prazne s obzirom na činjenicu da su cijena kinoulaznica visokih 30 do 35 kuna, a od siječnja bi mogle biti i 5 posto Veći PDV za kruh i mlijeko i niži za usluge u restoranima poklapa se i s početkom fiskalizacije. Uvid u kompletan promet u kafićima i na svim drugim prodajnim mjestima koji posluju s gotovinom bit će glavni prostor za dodatno punjenje proračuna na kojemu će Vlada iduće godine inzistirati. Smanjenje PDV-a na usluge u turizmu i ugostiteljstvu sa 25 na 10 posto uzet će državnom proračunu oko 650 milijuna kuna, a u Ministarstvu financija nadaju se da će taj minus namaknuti uspostavom fiskalnih veza između prodajnih mjesta i Porezne uprave.

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje

Komentirajte prvi

New Report

Close