PBZ-u 15 mln. eura od EBRD-a za programe energetske učinkovitosti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. studeni 2014. u 13:28
Photo: Marko Prpic/PIXSELL

WeBSEFF II je inicijativa EBRD-a iz listopada 2013., kojoj je cilj pružanje podrške efikasnijem korištenju i štednji energije u regiji.

 Privredna banka Zagreb (PBZ) pridružila se Regionalnom programu energetske učinkovitosti Zapadnog Balkana (WeBSEFF II), u sklopu čega je od Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) dobila 15 milijuna eura za kreditiranje privatnih tvrtki i jedinica lokalne i regionalne samouprave, priopćeno je u četvrtak iz tih banaka.

WeBSEFF II je inicijativa EBRD-a iz listopada 2013., kojoj je cilj pružanje podrške efikasnijem korištenju i štednji energije u regiji.

Kredit dan PBZ-u namijenjen je financiranju projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u privatnom sektoru te jedinicama lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj. Kreditna linija je podržana bespovratnim sredstvima (poticajima) za klijente i tehničkom pomoći koje osigurava Europska unija kroz WeBSEFF II i EBRD-ov posebni dioničarski fond, kaže se u priopćenju.

 "PBZ snažno podupire programe i projekte strukturirane za energetsku učinkovitost i promicanje održivog razvoja. Stalno poboljšavamo naš asortiman proizvoda s novim programima razvijenim za financiranje projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Zadovoljni smo što je PBZ postala EBRD-ov partner u ovoj liniji kojom će se staviti na raspolaganje dodatna sredstva za financiranje projekata energetske učinkovitosti i održivosti u Hrvatskoj", izjavio je Ivan Gerovac, član Uprave PBZ-a

Ukupna vrijednost kreditne linije WeBSEFF II je 75 milijuna eura, i kombinira dugoročno financiranje i tehničke stručnjake. Strukturirana je radi odobravanja kredita bankama u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji i Srbiji, a za financiranje ulaganja u energetsku učinkovitost i energiju iz obnovljivih izvora od strane privatnih poduzetnika i jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Ona je dio Regionalnog programa energetske učinkovitosti Zapadnoga Balkana koji je zajednička inicijativa Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework – WBIF) i EBRD-a. U sklopu tog krovnog aranžmana, Europska unija podupire WeBSEFF II s 11,5 milijuna eura bespovratnih sredstava za programe tehničke suradnje i poticaje korisnicima kredita za ulaganja, a oni će dodatno profitirati i od besplatnog stručnog mišljenja, na primjer u obliku energetskog pregleda.

EBRD je aktivan u Hrvatskoj kao investitor od njezine neovisnosti i dosad je podržao više od 160 projekata u ukupnom iznosu od 2,9 milijardi eura. EBRD-ove aktivnosti uključuju različite sektore ekonomije i posebno su izražene u infrastrukturi, gospodarstvu, financijskim institucijama i energetici, zaključuje se u zajedničkom priopćenju PBZ-a i EBRD-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close