PBZ pretekao Zabu i svim korisnicima omogućio plaćanje preko mobitela

Autor: Bernard Ivezić , 02. kolovoz 2018. u 08:09
Umjesto prislanjanjem kartice sad se može plaćati prislanjanjem mobitela

U sljedećim fazama suradnje cilj je uključiti i druge kartice iz portfelja, a veselimo se suradnji s drugim bankama, poručuju iz Googlea.

PBZ, druga najveća banka u Hrvatskoj, ugovorila je suradnju s Googleom po kojoj od srijede svi njeni korisnici mogu u trgovinama plaćati mobitelom. Iako je Google ulazak na hrvatsko tržište predstavio kao svoj uspjeh, u pozadini je PBZ-ovo preuzimanje vodstva u utrci u području beskontaktnog plaćanja u Hrvatskoj, a što ju vode tri najveće banke: Zaba, PBZ i Erste.

Kako neslužbeno doznajemo, PBZ je preduhitrio Zabu, koja intenzivno testira mogućnost da svim svojim korisnicima ponudi sličnu uslugu. PBZ je, naime, s Googleom dogovorio da korisnici njegove VISA Inspire kartice, osnovne debitne kartice koju ionako automatski dobivaju svi klijenti te banke sa svojim tekućim računom, njih 925 tisuća, mogu odmah aktivirati Google Pay (GPay) mobilnu aplikaciju.

U Google naglašavaju da je usluga dostupna samo za Android uređaje, ne i za iPhone, neovisno o tome što na drugim tržištima nude GPay i na iOS-u, odnosno iPhoneu. Inače, s GPayom se može plaćati jednako kao i prislanjanjem plastične kartice na POS. Preduvjet je da mobitel podržava NFC. Dinko Lucić, predsjednik uprave PBZ-a zadovoljan je što su prvi u Hrvatskoj ponudili uslugu preko GPaya.

Nadmetanje banaka
"Usluga je dostupna svim našim klijentima, a zahvaljujući partnerstvu s Googleom, PBZ je potvrdio ulogu predvodnika u inovativnim rješenjima na financijskom tržištu", kaže Lucić. Sve tri najveće banke u Hrvatskoj već nude usluge plaćanja preko mobitela, ali preko vlastitih aplikacija. Problem im je što je korištenje takvog načina plaćanja ograničeno. Dijelom zato što korisnici s tim nisu upoznati, kao primjerice s uslugama Googlea, a djelom zato to što je u Hrvatskoj relativno malo POS uređaja na kojima se može plaćati beskontaktno.

 

925 tisuća

tekućih računa, a time i VISA Inspire kartica, ima PBZ

Ovu utrku tri najveće banke povela je 2014. Erste banka. Ona je prva u Hrvatskoj ponudila uslugu beskontaktnog plaćanja preko mobitela. Tada je predstavila Erste Smart Wallet aplikaciju koja radi slično GPayju.

U međuvremenu su slične aplikacije predstavili Zaba i PBZ. I dok je PBZ sada podržao jednu od VISA kartica, Zaba navodno testira mogućnost da korisnici osnovnih bankovnih kartica, Maestra i Mastercarda, također dobiju mogućnost beskontaktnog plaćanja mobitelom. U Zabi nisu imali komentara. U Erste banci pak naglašavaju da njihova aplikacija, dostupna za Android i iPhone, doslovno omogućuje da vam mobitel zamijeni novčanik.

Hrvatska prva
"Osim što daje mogućnost plaćanja na prodajnim mjestima, korisniku daje i priliku da na potpuno nov način upravlja i raspolaže novcem", kaže Danijela Trbović, voditeljica eksternih komunikacija Erste banke.

U Googleu se hvale da im je suradnja s PBZ-om ovo prvi ulaz na tržište jadranske regije. Ističu da su otvoreni za suradnju i s drugim bankama. Googleu u tom poslu za vrat pušu Apple, Facebook i Alibaba. "U sljedećim fazama suradnje s PBZ-om, cilj je uključiti i druge kartice iz portfelja, a veselimo se suradnji s dodatnim partnerima i bankama", poručuju iz Googlea.

Komentirajte prvi

New Report

Close