PBZ i Zaba sa 358 milijuna kuna kreditiraju Sveučilište u Zagrebu

Autor: Ksenija Rukavina , 21. rujan 2007. u 06:30

Kredit će se utrošiti na preseljenje triju fakulteta s najvećim prostornim problemima u kampus na Borongaju

Konzorcij Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke kreditirat će sa 358 milijuna kuna drugu fazu kapitalnih ulaganja u nove objekte kao i investicijska ulaganja u postojeće objekte Sveučilišta u Zagrebu.Kako je prvi raspisani natječaj poništen jer je pristigla samo jedna ponuda,i to zajednička ponuda PBZ i Zagrebačke banke, a da bi natječaj bio uspješan trebaju pristići barem dvije, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) će u ime najvećeg hrvatskog sveučilišta kredit sklopiti izravnom pogodbom. Kako kaže prof. Tonko Ćurko, prorektor za poslovanje Sveučilišta u Zagrebu, konačna cijena odabrane ponude bit će objavljena nakon pregovora i potpisivanja ugovora, a do toga će doći 15 dana nakon objave Namjere sklapanja Ugovora.

Sustavno zanemareno
“S konzorcijem PBZ/Zaba smo dogovorili rok otplate glavnice od 15 godina, s tim da prva rata glavnice dospijeva na naplatu tek 31. prosinca 2009. godine, dakle s počekom od jedne godine. Rok za korištenje kredita je prosinac 2008. godine, no, obzirom na okolnosti, bude li bilo potrebno, taj se rok može i produljiti uz suglasnost resornog ministarstva i kreditora”, kaže prorektor Ćurko. Dodaje da je Vlada izdala prethodnu suglasnost za zaduživanje MZOŠ-a za preuzimanje višegodišnjih obveza za kapitalna i investicijska ulaganja u postojeće objekte Sveučilišta u Zagrebu koji trenutno imaju korisnu površinu približno 420.000 četvornih metara. Prioriteti koji će se uskoro početi realizirati ovim kreditom su osiguranje nužne infrastrukture i pokretanje nastave u adaptiranim zgradama bivše vojarne Borongaj, završetak gradnje Knjižnice Filozofskog fakulteta, početak gradnje Muzičke akademije, ali isto tako i nužna investicijska ulaganja u postojeće zgrade i opremu. “S obzirom na to da je dugi niz godina ulaganje u tekuće održavanje i opremu bilo sustavno zanemarivano, ono je s vremenom postalo investicijsko ulaganje”, ističe dr. Ćurko. Tako će se prvo dovršiti Knjižnica Filozofskog fakulteta, izgradnja Šumarskog fakulteta, te djelomično Muzička akademija. Sredstvima koje će kreditirati konzorcij treba u najkraćem roku osigurati preseljenje na kampus na Borongaju fakulteta s najvećim prostornim upitnicima, a to su Hrvatski studiji, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet i dio Fakulteta prometnih znanosti. Također, kreditom će se pokriti projektiranja za izgradnju novih zgrada fakulteta koji će seliti na Borongaj, a riječ je o ukupno osam fakulteta.

‘Spakirali kofere’
Osim toga, sredstva iz kredita će se utrošiti i na projektiranja i otkup zemljišta za ostale fakultete koji trebaju seliti na nove prostore, a to su Farmaceustko biokemijski fakultet, Stomatološki fakultet i Prirodoslovno-matematički fakultet“, tvrdi prorektor za poslovanje zagrebačkog Sveučilišta te dodaje da će se do konca 2008. sanirati, adaptirati i dograditi i preostalih 30 sastavnica Sveučilišta u Zagrebu. Slobodan Uzelac, državni tajnik za visoko školstvo, kaže kako su dva fakulteta, Edukacijsko-rehabilitacijski i Prometni, te Hrvatski studiji, ”već spakirali kofere za preseljenje na Borongaj“. ”Oni će predstojeću akademsku godinu započeti u novim prostorima na Borongaju. Svi njihovi studenti će od listopada nastavu pohađati u adaptiranim prostorima bivše vojarne. Nakon preseljenja uslijedit će druga faza kapitalne izgradnje, u skladu s Prostornim planom Sveučilišta u Zagrebu koji je prihvatio Senat u svibnju. Kada će se preostalih osam fakulteta tamo preseliti, točno ne znam, jer će se za njih graditi novi objekti“, kaže dr. Uzelac, dodavši kako tim fakuletima ”ne gori toliko pod petama”, odnosno zasad nemaju velike prostorne probleme.

Tiskarske pogreške u oglasu za natječaj

U Narodnim novinama, u kojima je objavljen oglas za natječaj za uslugu financiranja dugoročnim kreditom u iznosu od 358 milijuna kuna za izgradnju kapitalnih ulaganja Sveučilišta u Zagrebu, potkrale su se dvije tiskarske greške. Kako kaže prorektor Ćurko objavljena je kriva Odluka o odabiru u kojoj se spominje samo PBZ. “Prava Odluka o namjeri sklapanja Ugovora se odnosi na namjeru sklapanja ugovora s Privrednom bankom i Zagrebačkom bankom, a Narodne novine će ispravak Odluke objaviti 24. rujna. Isto tako je i navedena cijena odabrane ponude kriva”, odnosno objavljena se odnosi na Sveučilište u Splitu.

Komentirajte prvi

New Report

Close