PBZ CO ulaže u Modru špilju

Autor: Suzana Varošanec , 13. rujan 2017. u 14:04
Hotel Biševo 'pod kapom' je tvrtke Modra špilja

Kao najveći razlučni vjerovnik država ima glavnu ulogu, a želi da se stvar riješi, tvrdi stečajni upravitelj.

Najavljeno – potvrđeno, "deviza" je koja će se do kraja rujna pokazati u stečajevima propalih dioničkih društava Vis i Modra špilja u smislu očuvanja djelatnosti u stečaju kako bi polučili višu razinu namirenja vjerovnika te "na nogama" dočekali investitora koji će omogućiti daljnji razvoj.

Oba dužnika sad su na korak do službene potvrde takvog rezultata. Nakon uspješne sezone unatoč preprekama poslovanja u uvjetima stečaja, kod obje tvrtke u rujnu se čeka odobrenje stečajnih vjerovnika u pogledu prihvaćanja obvezujuće ponude koju je na natječajima predao PBZ Croatia osiguranje.

Računaju na Valamar?
Ovaj vodeći mirovinac po ulaganju u dionice želi pod svoje staviti oba dužnika što će omogućiti uvezivanje u jednu snažnu okosnicu za predstojeću fazu razvoja destinacijskog menadžmenta, uz pomoć hotelskih perjanica, primjerice nagađa se o Valamaru s kojim i nastupaju zajednički u preuzimanju hvarskog hotelijera koji je također u stečaju. Kako bilo, potvrđeno je da će se prvo rješavati ponuda PBZ CO za Modru špilju, gdje je država najveći razlučni vjerovnik, i to 26. rujna kada je Trgovački sud u Splitu zakazao skupštinu vjerovnika.

Na njoj će se odlučiti o prijedlogu stečajnog upravitelja Ive Bučana da se krene u izradu stečajnog plana na osnovu obvezujuće ponude PBZ CO. No, 28. rujna – zakazana je skupština vjerovnika Visa s istom točkom na dnevnom redu u smislu prijedloga stečajne upraviteljice Mire Hajdić za izradu stečajnog plana također na temelju ponude PBZ CO. "Država ima glavnu riječ u stečaju Modre špilje, a za suradnju s Ministarstvom financija i Ministarstvom turizma mogu reći da je dobra. Svi su za to da se ovaj slučaj riješi", kaže Bučan.

Teret davnih kredita
Za komišku tvrtku poznatu i po hotelu Biševo te po dugoj tradiciji država nje pokazala sluha za spas kroz predstečaj, pa je i završila u stečaju 2014. pod teretom kredita iz 1996. Riječ je o kreditu od 6 mil. kn, odobrila ga je Splitska banka uz državno jamstvo za obnovu hotela nakon izlaska prognanika, no prema Bučanu se obračunom kamate na kamatu popeo na 63 milijuna kuna. S druge strane, poslovanje u stečaju je uspješno, na računu danas imaju cca 500.000 eura i pola milijuna kuna akumuliranih iz poslovanja nakon što su sve obveze plaćene.  

U sezoni do 31. kolovoza ostvareno je 28,4 tisuće noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje lani 14% više, a u odnosu na godinu prije otvaranja stečaja 32%. Uspješno poslovanje posljedica je nekoliko mjera racionalizacije i poboljšanja organizacije poslovanja, primjerice objekte koji su stvarali gubitke su ili iznajmili ili ih nisu aktivirali. U radnom odnosu su 53 radnika, 24 stalno zaposlena. Grad Komiža je spreman, kako se doznaje, izaći ususret investitoru, što zbog raspoloživog zemljišta znači mogućnost za brzo proširenje kapaciteta. Ostaje za vidjeti i je li ponuđač zainteresiran za otkup potraživanja ili će se obveze ugovorno riješiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close