Pavić očekuje rast mirovina, Grabar Kitarović vjeruje u stimulacije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. listopad 2018. u 08:48
Foto: Slavko Midžor / Pixsell

‘Vlada donosi cjelovitu mirovinsku reformu da bude na boljitak hrvatskih građana’.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić u subotu je u povodu sindikalnog prosvjeda protiv mirovinske reforme poručio da građani ne trebaju brinuti jer mirovine reformom neće biti smanjene, već je ona, istaknuo je, pokrenuta upravo radi povećanja mirovina i održivosti mirovinskog sustava.

Prosvjedi su demokratsko pravo i Vlada ih itekako poštuje, ali, htio bih bih apsolutno umiriti naše građane, sadašnje i buduće umirovljenike, Vlada donosi cjelovitu mirovinsku reformu da bude na boljitak hrvatskih građana, upravo u smjeru da mirovine budu veće, rekao je Pavić u izjavi novinarima u Ministarstvu nakon što je u Zagrebu održan prosvjedni skup protiv najavljene mirovinske reforme pod nazivom "Doživi mirovinu i tebe se tiče".

Sadašnjim umirovljenicima ministar je poručio da je isplata mirovina neupitna te će, istaknuo je, mirovine "samo rasti u sljedećih godinu dana”. "U zadnjih dvije godine mandata vlade Andreja Plenkovića mirovine su rasle 6,39 posto i sljedeće godine očekujemo sličan rast”, dodao je.

Kolinda Grabar Kitarović vjeruje da će se pokušati iznaći rješenja koja više idu u smislu stimulacije nego penalizacije. "Znam jako puno umirovljenika koji bi se vratili na tržište rada. Ova reforma pruža mogućnost do određene mjere, međutim mislim da to treba više liberalizirati i umjesto penalizacije odlaska u prijevremenu mirovinu treba nekako stimulirati što kasniji odlazak u mirovinu odnosno iznaći načine kako to učiniti da ne idemo u drugu krajnost, kao Grčka, koja je nagrađivala radnike koji dolaze na posao na vrijeme,"  zaključila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Ona drži kako će se mirovinska reforma morati nužno mijenjati i dalje s obzirom na demografske trendove jer se, kako je rekla, "već sada nalazimo na rubu gdje je postotak broja zaposlenih u odnosu na broj nezaposlenih ili ljudi koji nisu aktivni na tržištu rada toliko približio da u budućnosti doista, ukoliko ne poduzmemo odlučne mjere, možemo se suočiti sa krahom mirovinskog sustava da jednostavno nemamo otkuda i iz čega isplaćivati mirovine".

"Bitno je stoga otvaranje kvalitetnih radnih mjesta i održavanje što je moguće veće razlike između broja zaposlenih i onih koji nisu radno aktivni," poručila je hrvatska predsjednica.  

Komentari (3)
Pogledajte sve


Stažirao je kod plenkija u Briselu, stvarno ima sve kvalifikacije za ministra i on nama kaže da nismo zaradili mirovine. Neće se sjetiti prve pljačke mirovinskog fonda za vladavine tvorca ove sve više banane države.

koje su samo pare mirovinci direktno spušili na lex agrokoru koji je njegova zločinačka organizacija izkonstruirala da bi odabrani isisali par100m kn a koliko iznose tek ostale štete kao gubitak fiskalne i parafiskalne drž., dobavljaća, banaka, i svih ostalih povezanih subijekata a koliko će tek iznositi ako vts potvrdi nagodbu i prebaci ex agrokorovu imovinu i koncesije na tvrtku osnovanu u nizozemskoj, najvećoj svijetskoj kriminalnoj oazi koja već stolječima egzistira na pranju novaca, drogi, kriminalu i kurveraju

Stažirao je kod plenkija u Briselu, stvarno ima sve kvalifikacije za ministra i on nama kaže da nismo zaradili mirovine. Neće se sjetiti prve pljačke mirovinskog fonda za vladavine tvorca ove sve više banane države.

Hrvatsku vode vecinom nekompetentni ljudi. To bi sve trebalo rastjerati cim prije.

New Report

Close