Pavić o kritikama na mirovinsku reformu: "To su udarci ispod pojasa"

Foto: Matija Habljak/PIXSELL Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Ima se za avione, spojite agencije i fondove - samo su neke od kritika na račun ministra Pavića.

Dobar dio proteklog tjedna prošao je u znaku mirovinske reforme nako što je ministar Pavić budućim umirovljenicima servirao plan koji većini nije sjeo. Jutros je oporba u Saboru tražila da ministar dođe i odgovori na njihova pitanja, piše N1.

To se nije dogodilo, ali ministar je odgovarao na pitanja novinara ispred Vlade - predstavljen je tek inicijalni prijedlog reforme, još će se raspravljati a mi smo htjeli - osvijestiti javnost o veličini problema. Čini se da ministar Pavić radi korak unatrag.

Udarci ispod pojasa - tako ministar Pavić naziva sve kritike na mirovinsku reformu koju je prvo pustio u dvije dnevne novine.

"Ono što sam se medijima i svima zahvalio da smo stavili u fokus javnosti probleme, a posebice to da oni koji idu u sljedećih 10 do 15 godina u mirovinu da će imati 500 kuna manje mirovine u prosjeku od sadašnjih umirovljenika za koje znamo da su mirovine male", kaže Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Ima se za avione, spojite agencije i fondove - samo su neke od kritika na račun ministra Pavića.

Sramežljivo ga brani ministar financija.

"Naravno da uvijek kada imamo proračun i kada radimo realokaciju sredstava i resursa uvijek će biti onih, to je u redu, to je opravdano, dio demokratskog dijaloga da netko kaže zašto ste za ovo, a niste za ono", kaže Zdravko Marić, ministar financija.

No taj odgovor ni Pavić ni Marić još uvijek ne nude. Zato sindikati polako počinju razmišljati o novim prosvjedima.

"Da bismo mogli poslati dobru poruku onda moramo svi zajedno biti i negdje vani. Ako se ta poruka ne čuje za stolom onda je očito da je treba poslati s ulice pa da ponovno sjednemo za stol i razgovaramo", kaže Krešimir Sever, Nezavisni hrvatski sindikati.

Komentari (8)
 • idemodalje
  idemodalje 13:31 3.7.2018.

  Probni balon. Ništa od toga.
  Osim toga, mislim da je njihov cilj eventualno upecati nekoliko milijardi kuna od onih koji su štedjeli u drugom stupa manje od 15 do 20 godina. Njima bi taj dodatak od 27% nešto značio.
  Onima u budućnosti koji su štedjeli 30 do 40 godina penzija iz drugog stupa bi svakako bila značajno veća od tog dodatka.
  Dodatno treba uzeti u obzir da se taj dodatak prima samo za života, znači svojih 70-80 mjeseci prosječno, od umirovljenja sa 65-67 do smrti sa 73-74 godine. A ostatak novca do prosječno 216 mjeseci, na koliko se dijeli ušteđeni novac u drugom stupu, je pak nasljedan i isplaćuje se nasljednicima u kešu, u cijelosti.
  Zato je ta njihova priča o dalekosežnosti reforme zapravo samo mamac da se papirnato otpiše 10-20 mlrd javnog duga što bi bilo nekih 5%, plus smanjenje od 3% u ovoj i 3% u idućoj godini te bi na taj način došli do 67-68% javnog duga u 2020, a kriterij za eurozonu je 60%. Znači blizu smo i možemo aplicirati te moliti da nas puste unutra.
  I to je cijeli smisao ove operacije.

 • purCo
  purCo 13:19 3.7.2018.

  Kirin


  Debeli dječak je u čudu!

  bio bi dobar za popa, samo uzima, ništa ne vraća
 • Kirin
  Kirin 12:45 3.7.2018.

  Debeli dječak je u čudu!

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve