Patriotski trošak Visije Croatice snosit će ulagači

Autor: Ana Blašković , 24. kolovoz 2015. u 22:01
HPB će na povratu novca ulagačima zaraditi desetke tisuća kuna

Dogovor s HPB-om oko visine provizije trebao bi započeti ovih dana, pa bi građani po svoje uloge mogli već za koji tjedan.

Nakon što je problem Imunološkog zavoda Vlada odlučila gurnuti pod tepih pretvaranjem u zdravstvenu ustanovu, građanska inicijativa Visia Croatica našla se s oko 5,5 milijuna kuna viška na računu.

Riječ je o novcu koji su građani uplaćivali za spas te državne tvrtke od propasti čiji će masovni povrat započeti u rujnu, no za iznos umanjen za određenu proviziju Hrvatske poštanske banke, najavili su iz Visije Croaticae. Dogovor s HPB-om oko visine provizije trebao bi započeti ovih dana kad završi sezona godišnjih odmora, pa bi građani po svoje uloge mogli već za nekoliko tjedana. "Imamo sjajnu suradnju s HPB-om, dali su nam tablicu s podacima uplatitelja i već idući tjedan izaći ćemo u javnost kako i kada građani mogu dizati novac", kaže Ivan Gašpar iz Visije Croatice. Većina ljudi uplaćivala je na šalterima banke i pošte pa će se tamo ponovno morati uputiti, dok je oko 40.000 kuna već vraćeno onima koji su novac prebacili internetskim bankarstvom, dodaje.

 

5,5milijuna

kuna sakupila je Visia Croatica od malih ulagača

"Želimo naglasiti da je svatko tko je zatražio, svoj novac dobio u roku 24 sata. Zahvaljujemo se svim komanditorima, posebno umirovljenicima", kaže. Iako HPB ne naplaćuje naknade za uplate za humanitarne organizacije i dobrotvorne akcije, novac za Imunološki prikljupljala je tvrtka pa je banka zaračunala redovni cjenik. Svatko tko je dao primjerice 100 kuna, platio je još minimalno pet kuna u pošti ili šest kuna provizije na šalteru (maksimalno 100 kuna) ili putem interneta jedan posto (minimalno pet, najviše 70 kuna). S obzirom na ukupno prikupljenih 5,5 milijuna kuna, upućeni procjenjuju da je banka na naknadi zaradila najmanje između 60.000 i 70.000 kuna. Sada je otvoreno pitanje tko će platiti cijenu isplate.

Formalno, budući da je riječ o novcu na računu tvrtke koja sada daje naloge za isplatu, trošak transakcije trebala bi platiti Visija Croatica. Prema cjeniku banke isplata gotovine fizičkim osobama po nalogu tvrtke naplaćuje se 4,88 posto, odnosno 2,44 posto u pošti, pri čemu nema ograničenja u apsolutnom iznosu. No, kako je sav prikupljeni novac ionako novac građana, čini se izglednim da bi upravo oni mogli dvaput snositi tržišni trošak patriotskog apela za spas tek jedne u nizu propale državne tvrtke. Budući da se dogovor Visije Croatice i HPB-a još čeka, nezahvalno je nagađati o kojem se iznosu radi, no upućeni smatraju da je ponovno riječ desecima tisuća kuna. Za sve kritičare koji smatraju da bi HPB kao državna banka trebao imati 'razumijevanja' i ne profitirati na akciji za spas državne tvrtke, naši sugovornici upozoravaju da se tu radi o tisućama transakcija i angažiranju znatnih resursa banke, a toga su svjesni i u Visiji Croatici.

"Mi razumijemo da banka ne može izlaziti iz ustaljenih procedura. U razgovorima ćemo zatražiti da eventualno se smanji naknada jer je to i njima dobar marketing i klasično pitanje dobre poslovne etike", kaže Gašpar. Prije nego se postigne dogovor dviju strana, HPB nije imao komentara oko naknada već su tek potvrdili da su prilikom uplata primjenjivali standardni cjenik. Inače, među uplatama građana najviša je jedna od čak 500.000 kuna. U slučaju da se ne podigne sav uplaćeni iznos, Gašpar kaže da će rok biti produžen za narednih 30 dana. Ostane li i nakon toga nepodignut, Visija Croatica će organizirati skupštinu krajem godine i odlučiti o eventualnim donacijama. Premda im ponuda za Imunološki nije prošla, u Visiji Croatici ne skrivaju zadovoljstvo.

Postignutim uspjehom smatraju odustanak Vlade od privatizacije i preoblikovanje u zdravstvenu ustanovu koju nazivaju "jedinom razumnom odlukom". "Narod je posramio politiku i pokazalo se da nije istina da građani imaju politčare kakve zaslužuju. Upravo je narod bio zadnja crta obrane i Vlada je preuzela odgovornost da se Imunološkim nije dobro upravljalo", kaže Gašpar. Na pitanje što će biti s Imunološkim zavodom za godinu dana kada zapravo nije ništa strateški promijenilo, Gašpar kaže da će nastaviti dijeliti sudbinu zdravstvenog sustava. "Ideja je rođena da ostanemo svojevrsni narodni nadzorni odbor s obzirom na iskazanu volju građana što je veliki iskorak u našem društvu", zaključuje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zaboravite Imunološki.

Zar vam već nije jasno da je zadatak ove SDP Kukuriku Vlade uništiti Imunološki i sve poduzeto govori da će tako i biti.

Imunološki mora nestati.

New Report

Close