Patrija Hrvatskoj donosi ugovore teške 12,5 milijuna eura

Autor: Saša Vejnović , 22. listopad 2008. u 00:00

U poslu s Đ. Đakovićem udio izravnog offseta Patrije bit će barem 50 posto, najavio je Ratko Panjević

Na krilima posla Ministarstva obrane i finske Patrije o nabavci 84 borbena oklopna vozila dosad je sklopljen ugovor vrijedan 704 milijuna eura, no do kraja godine očekuje se potpisivanje još dva ugovora – petogodišnjeg u vrijednosti od 2,5 milijuna eura godišnje te devetogodišnjeg vrijednog 10 milijuna eura godišnje.

Objavio je to u utorak Ratko Panjević, zastupnik Patrije za Hrvatsku, na sjednici Gospodarskog vijeća HKG – Komore Zagreb o primjeni offset programa u Hrvatskoj. Nije htio precizirati o kojim je kompanijama riječ, rekavši samo da je u slučaju većeg ugovora riječ o metalskoj industriji iz Rijeke. Usto je jedna finska kompanija spremna naručiti gradnju dva putnička broda u hrvatskim brodogradilištima od kojih svaki vrijedi 80 milijuna eura, no problem je što privatizacija brodogradilišta još nije završena. Ako se to ne dogodi u sljedeća tri mjeseca, hrvatski brodari ostat će bez tog posla. Prema offset sporazumu, potpisanom prije godinu dana između konzorcija Patrije i Đure Đakovića s jedne i Ministarstva gospodarstva s druge strane, vrijednost offseta treba biti najmanje 168 milijuna eura, odnosno 150 posto od ukupne vrijednosti oklopnjaka. Iako se Patria obvezala da će udio izravnog offseta iznositi 35 posto, Panjević je rekao da će on biti najmanje 50 posto te da je cilj čak 80 posto. Konzorciju je cilj da se u Đ. Đakovića transferira tehnologija kako bi vozila proizvodio samostalno za treća tržišta. Đaković će u cijelosti preuzeti poslove održavanja oklopnjaka sljedećih 30 godina, koliki im je vijek trajanja, a u S. Brodu radit će se i modernizacije. “Spremni smo ući u ĐĐ, dokapitalizirati koliko bude potrebno da može izaći na treća tržišta”, rekao je Panjević, dodajući kako će se u toj tvornici graditi i neke vrste BOV-a jedinstvene u svijetu, pa će se u slučaju da ih naruči neka treća zemlja graditi isključivo u S. Brodu. Na skupu su iznesena iskustva Patrije u postupku offseta, koja bi hrvatskim gospodarstvenicima mogla biti dragocjena u idućem razdoblju kada se očekuje ugovaranje kupnje borbenih zrakoplova. Kako bi taj posao mogao dosegnuti cijenu od milijardu eura, vrijednost offseta bit će barem toliko. Sredinom godine osnovan je Centar za offset HGK, čija se čelnica Zoja Crnečki, požalila da Ministarstvo gospodarstva ne želi mijenjati Naputak o offsetu iako su dosadašnja iskustva pokazala da je to nužno.

Ukratko

Pregovor pri kraju
Pregovori konzorcija Patria – Đuro Đaković i Ministarstva obrane o proizvodnji još 42 oklopna borbena vozila BOV-a 8×8 trebali bi se privesti kraju do isteka listopada kako bi ih Hrvatska mogla kupiti po istoj cijeni kao i lanjskih 84 komada (oko 1,33 milijuna eura po komadu).

Proizvodnja u Finskoj
Prema svemu sudeći šest vozila iz tog ugovora također će se proizvesti u Finskoj, Budući da je riječ je o izvedbama s malim brojem komada (poput onih za izvlačenje ili onih opremljenih za nuklearno-biološko-kemijsku obranu), stoga ne bi imalo smisla postavljati njihovu proizvudnju u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close