Paški sir proglašen najboljim na svijetu

Foto: Dino Stanin/PIXSELL Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Paška sirana je najstarija sirana na otoku Pagu osnovana 1946. godine kao poljoprivredna zadruga, odnosno mala sirana koja je imala i matično stado ovaca, a 1992. postaje dioničko društvo.

Sirevi Paške sirane i porečke Agrolagune osvojili su ukupno četiri medalje na natjecanju sireva Global Cheese Awards u engleskom gradu Somersetu, pri čemu je Paški sir proglašen najboljim ovčjim sirom te je dobio i zlatnu medalju u toj kategoriji.

Global Cheese Awards je natjecanje sireva s najdužom tradicijom u Engleskoj na kojem se ove godine natjecalo 1.100 sireva iz cijelog svijeta.

Među njima, najboljim ovčjim sirom proglašen je "Paški sir", koji je dobio i zlatnu medalju u kategoriji ovčjih sireva. 

Iz Paške sirane podsjećaju kako je njihov Paški sir već nagrađen i na natjecanju u San Sebastianu, i to Super Gold medaljom. 

"Paška sirana je sirana s najdužom tradicijom proizvodnje sireva na otoku Pagu, najzaslužnija za ono što Paški sir danas je- najbolji i najpoznatiji hrvatski sir koji sigurnim korakom osvaja i svijet. Novi proizvodni pogon nalazi se u gradu Pagu, a izgrađen je 2008. godine novcem dobivenim iz europskih fondova. Paška sirana je među prvima u Hrvatskoj iskoristila sredstva iz europskih fondova", ističu iz te sirane.

Paška sirana je najstarija sirana na otoku Pagu osnovana 1946. godine kao poljoprivredna zadruga, odnosno mala sirana koja je imala i matično stado ovaca, a 1992. postaje dioničko društvo. Danas se bavi proizvodnjom sireva od ovčjeg i kravljeg mlijeka te ovčjeg mlijeka i mesa. 

Na popisu dobitnika natjecanja Global Cheese Awards je i porečka Agrolaguna, koja je osvojila je srebrnu medalju za svoj istarski sir "Špin" u orahovom lišću, dok je sir "Špin" od mješavine kravljeg i ovčjeg mlijeka nagrađen bronačnom medaljom. 

Sir "Špin" proizvodi se na istoimenoj stanciji, ovčarskoj farmi smještenoj na sjeverozapadnoj obali Istre u Taru kraj Poreča. Taj proizvodno-turistički kompleks obnovljen je 2013. godine, kada je uloženo 35 milijuna kuna za rekonstrukciju sirane i obnovu stancije Špin, uređenje nove kušaone i izgradnju ceste sira. Sirana trenutno proizvodi više od 300 tona sira i 100 tona skute na godinu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!