Paška janjetina probila led, uskoro ide i po EU oznaku

Autor: Božica Babić , 13. ožujak 2015. u 12:13
Oko 550 obiteljskih gospodarstava otoka uzgaja više od 35.000 ovaca/PIXSELL

Zdravko Barać iz Hrvatske poljoprivredne agencije vjeruje da će registracija u EU biti brza.

Udruga Rogujica s otoka Paga dugih osam godina nije izgubila strpljenje u maratonskom postupku pripremanja dokumentacije u ishođenju nacionalne oznake zaštite izvornosti Paške janjetine.

O zahtjevnosti procedure koju su morali proći svjedoči i podatak da su dosta vremena potrošili samo na utvrđivanje koju količinu hrane vlasnici stada mogu nabaviti izvan otoka Paga jer je zbog sve češćih razdoblja suše u pojedinim godinama ugrožena prirodna ispaša samoniklim biljem na paškom kamenjaru. Od Ministarstva poljoprivrede 5. ožujka dobili su Rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva Paška janjetina – oznaka izvornosti.

Sljedeći korak je podnošenje zahtjeva Europskoj komisiji za zaštitu na razini EU i bit će realizirano posredovanjem Ministarstva. Stručni dio potpore Rogujica je dobila suradnjom s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom i Agronomskim fakultetom iz Zagreba. U Udruzi ne skrivaju zadovoljstvo. Očekivanja su velika, osim efiksnijeg marketinškog nastupa i bolje prodaje na lokalnom tržištu, a za koju godinu i izvan njega, zaštitom će, vjeruju, lakše se nositi s golemom sivom ekonomijom koja im godinama nanosi štetu 'plagijatima' nudeći uvoznu janjetinu kao pašku. Oko 550 obiteljskih gospodarstava otoka uzgaja više od 35.000 ovaca i godišnje na tržište isporuči dvadesetak tisuća janjaca.

 

13hrvatskih

proizvoda u postupku je zaštite na razini Europske unije

Paška ovca dosad se primarno uzgajala radi mlijeka i proizvodnje nadaleko poznatog sira, a s oznakom izvornosti odskočnu dasku za uspjeh sada ima i janjetina. Pomoćnik ravnateljice HPA Zdravko Barać bio je uključen u projekt zaštite Paške janjetine, poziva i ostale udruge neka krenu u akciju. "Paška janjetina probila je led, no hrvatska lista je duga, tu su još kao standardizirane pasmine Creska, Dalmatinska, Istarska, Krčka i Lička ovca i sve su priznate i od FAO-a", objašnjava Barać i podsjeća vlasnike stada da im kroz program ruralnog razvoja na raspolaganju stoje namjenska sredstva. Mogućim pesimistima poručuje da je Portugal oznakom izvornosti u EU zaštitio pet pasmina janjadi i zemljopisnim podrijetlom tri vrste kozletine.

Barać vjeruje da će registracija Paške janjetine u EU biti brza. Hrvatska ima 13 proizvoda u postupku zaštite na razini EU. Za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla Krčki pršut prošao je provjeru Europske komisije, a 18. veljače zaključena je i faza prigovora na razini EU. Čeka se povratna informacija EK o eventualnim prigovorima, kažu u Ministarstvu poljoprivrede. Krčki pršut dobiva zaštitu na razini EU. Nadalje, EK je objavila i zahtjeve za registraciju izvornosti za Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres i Neretvansku mandarinu. Oba su prošla fazu provjere EK i 19. veljače započela je faza prigovora na razini EU koja ističe 19. svibnja. Ostalih devet proizvoda u fazi je razmatranja kod EK. I zahtjev za registraciju oznake izvornosti naziva Istarski pršut/Istrski pršut nakon prigovora i dogovora sa Slovenijom ponovno je u fazi razmatranja Europske komisije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close