Paralelno u stečaju i predstečaju, a sada opet – stečaj

Autor: Suzana Varošanec , 19. srpanj 2016. u 22:01
Jadran-Produkt završio na Trgovačkom sudu

Vjerovnici jednog od najvećih poreznih dužnika od 18. srpnja pozvani da prijave tražbine.

Nije moguć dupli stečaj, ali je moguć istodobno i predstečaj i stečaj, jedini je mogući zaključak jedinstvenog slučaja Jadran-Produkta Michaela Ljubasa, jednog od najvećih poreznih dužnika u Hrvatskoj, koji je treći na listi dužnika pravnih osoba s dugom od 72,5 milijuna kuna.

Trgovački sud u Zagrebu odbacio je Finin stečajni prijedlog podnesen nakon što je obustavljen taj predstečaj, uz obrazloženje da je od 2012. u tijeku stečaj nad tom tvrtkom. Nije moguće istovremeno voditi više stečajnih postupka nad istim dužnikom jer bi se time onemogućilo skupno namirenje vjerovnika, tvrdi sud, i dodaje da nema uvjeta za spajanje. Navedeno objašnjenje odluke od 19. veljače otvara pitanje kako je bilo moguće istodobno nad istim dužnikom voditi i stečaj i predstečaj.

U sudskom registru nema zabilježbe da je 2012. otvoren stečaj, a za jasniji uvid dijelom može poslužiti najnovije sudsko rješenje od 18. srpnja, u kojem stoji da se u stečajnom postupku nad ovim dužnikom otvara stečaj. Vjerovnici se pozivaju na prijavu tražbina, dok se po starom Stečajnom zakonu imenuje stečajni upravitelj, i što je najbitnije, pokazuje se da je taj stečaj iz 2012. prekinut početkom 2013. do pravomoćnosti odluke o prijedlogu dužnika u postupku predstečajne nagodbe. Iako je predstečaj Fina otvorila u proljeće 2013., postupak je nastavljen nakon dvije godine prekida, kad je Porezna obavijestila da je donijela rješenje kojim se utvrđuju porezni jamci za neplaćene porezne obveze dužnika. Jadran-Produkt ne protivi se otvaranju stečaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close