Paradoks: Obrtnici zaposlenicima mogu isplatiti nagradu od 7500 kuna, ali sebi ne mogu

Foto: Marijan Sušenj / Pixsell Foto: Marijan Sušenj / Pixsell

Iz HOK-a su upozorili kako prema izmijenjenom pravilniku obrtnici nisu radnici i imaju neravnopravan tretman s ostalim zaposlenicima.

Obrtnici sebi ne mogu isplatiti neoporezivu nagradu od 7500 kuna, odnosno prema istim uvjetima koji vrijede za njihove zaposlenike, upozorila je u četvrtak Hrvatska obrtnička komora, tražeći od Vlade hitnu izmjenu Pravilnika o porezu na dohodak koji se primjenjuje od 1. prosinca ove godine, piše Glas Slavonije.

Iz HOK-a su upozorili kako prema izmijenjenom pravilniku obrtnici nisu radnici i imaju neravnopravan tretman s ostalim zaposlenicima. "Najava o povećanju prigodne nagrade s 2500 na 7500 kuna od 1. prosinca ove godine nije se ostvarila, nego su umjesto toga donesene mjere kojima se obrtnike diskriminira u odnosu na sve druge poslodavce, što je protivno Ustavu RH kojim se jamči pravo jednakog tretmana svih gospodarskih subjekata na tržištu. Vlada Republike Hrvatske 30. studenoga 2018. godine izmjenom Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak (NN 106/18), poslodavcima je omogućila neoporezivo isplatiti pet tisuća kuna nagrade zaposlenicima, ali za radne rezultate, dodatnu plaću, dodatak uz mjesečnu plaću i sl.

Izmjenom Pravilnika Vlada Republike Hrvatske stavila je u neravnopravan položaj obrtnika/poslodavaca budući da samostalni osiguranici (obrtnici i ostali) obveznici poreza na dohodak ili obveznici poreza na dobit svojim radnicima mogu isplatiti neoporezivu nagradu za radne rezultate, ali ne mogu je isplatiti sami sebi. Jednostavno rečeno - obrtnik će tako biti u mogućnosti neoporezivo nagraditi svoje radnike za doprinos u poslovanju, ali nije mu dopušteno nagraditi samoga sebe. Hrvatska obrtnička komora smatra neprihvatljivim da se na ovakav način oštete obrtnici koji, sukladno Zakonu o obrtu, svojim radom u obrtu ostvaruju sva prava i obveze iz radnog odnosa, a uz to zapošljavaju i generiraju radna mjesta.

Komentari (4)
 • bug0
  bug0 18:56 7.12.2018.

  A šta se čudimo u ovoj slučajnoj zemlji, zemlji apsurda, gdje su uhljebi sami sebi svrha…. i onda se čudimo da smo na dnu europe po rastu, razvoju i svemu ostalom, jedino smo u apsurdnim situacijama među najboljima :)))

 • kanabis
  kanabis 17:46 7.12.2018.

  U potpunosti se slazem sa zakonom. U mojoj firmi su radnici, radnici a ja sam konj koji radi po 12h. I ne hvala ne treba mi nagrada.

 • borsa
  borsa 13:59 7.12.2018.

  Obrte treba ukinuti,ionako godinama nisam čuo da je netko otvorio obrt

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!