Paradoks: Obrtnici zaposlenicima mogu isplatiti nagradu od 7500 kuna, ali sebi ne mogu

Foto: Marijan Sušenj / Pixsell Foto: Marijan Sušenj / Pixsell

Iz HOK-a su upozorili kako prema izmijenjenom pravilniku obrtnici nisu radnici i imaju neravnopravan tretman s ostalim zaposlenicima.

Obrtnici sebi ne mogu isplatiti neoporezivu nagradu od 7500 kuna, odnosno prema istim uvjetima koji vrijede za njihove zaposlenike, upozorila je u četvrtak Hrvatska obrtnička komora, tražeći od Vlade hitnu izmjenu Pravilnika o porezu na dohodak koji se primjenjuje od 1. prosinca ove godine, piše Glas Slavonije.

Iz HOK-a su upozorili kako prema izmijenjenom pravilniku obrtnici nisu radnici i imaju neravnopravan tretman s ostalim zaposlenicima. "Najava o povećanju prigodne nagrade s 2500 na 7500 kuna od 1. prosinca ove godine nije se ostvarila, nego su umjesto toga donesene mjere kojima se obrtnike diskriminira u odnosu na sve druge poslodavce, što je protivno Ustavu RH kojim se jamči pravo jednakog tretmana svih gospodarskih subjekata na tržištu. Vlada Republike Hrvatske 30. studenoga 2018. godine izmjenom Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak (NN 106/18), poslodavcima je omogućila neoporezivo isplatiti pet tisuća kuna nagrade zaposlenicima, ali za radne rezultate, dodatnu plaću, dodatak uz mjesečnu plaću i sl.

Izmjenom Pravilnika Vlada Republike Hrvatske stavila je u neravnopravan položaj obrtnika/poslodavaca budući da samostalni osiguranici (obrtnici i ostali) obveznici poreza na dohodak ili obveznici poreza na dobit svojim radnicima mogu isplatiti neoporezivu nagradu za radne rezultate, ali ne mogu je isplatiti sami sebi. Jednostavno rečeno - obrtnik će tako biti u mogućnosti neoporezivo nagraditi svoje radnike za doprinos u poslovanju, ali nije mu dopušteno nagraditi samoga sebe. Hrvatska obrtnička komora smatra neprihvatljivim da se na ovakav način oštete obrtnici koji, sukladno Zakonu o obrtu, svojim radom u obrtu ostvaruju sva prava i obveze iz radnog odnosa, a uz to zapošljavaju i generiraju radna mjesta.

Komentari (4)
 • bug0
  bug0 18:56 7.12.2018.

  A šta se čudimo u ovoj slučajnoj zemlji, zemlji apsurda, gdje su uhljebi sami sebi svrha…. i onda se čudimo da smo na dnu europe po rastu, razvoju i svemu ostalom, jedino smo u apsurdnim situacijama među najboljima :)))

 • kanabis
  kanabis 17:46 7.12.2018.

  U potpunosti se slazem sa zakonom. U mojoj firmi su radnici, radnici a ja sam konj koji radi po 12h. I ne hvala ne treba mi nagrada.

 • borsa
  borsa 13:59 7.12.2018.

  Obrte treba ukinuti,ionako godinama nisam čuo da je netko otvorio obrt

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve