Papirologija za kupnju vozila odsad na jednom mjestu

Autor: Marija Brnić , 17. studeni 2017. u 14:23
Izmjene zakona pred sabornicima/G. Stanzl/PIXSELL

Pristojba umjesto posebnog poreza na rabljene automobile, iznos će ovisiti o snazi motora i starosti.

S početkom 2018. startat će paket poreznih promjena u oporezivanju motornih vozila, koji je Vlada jučer uputila Saboru u hitnu proceduru.

Umjesto posebnog poreza na stjecanje rabljenih motornih vozila plaćat će se upravne pristojbe prilikom registracije na ime stjecatelja vozila uz skraćen i jednostavniji administrativni postupak. U slučaju kupoprodaje rabljenog motornog vozila kupac više neće obilaziti više adresa, od javnog bilježnika, porezne uprave, Fine ili banke do policije. Sva papirologija obavljat će se na jednom mjestu, Centru za vozila Hrvatske, koja će obavljati obračun i nadzor naplate upravnih pristojbi.

Visinu pristojbi utvrdit će se posebnom uredbom, a izračunavat će se po snazi motora i starosti automobila u kunama po kilovatu i u 12 različitih razreda. Izmjene bi za porezne obveznike, ističe državni tajnik Ministarstva financija Željko Tufekčić, trebale rezultirati smanjenjem troškova, a što je već ukalkulirano i u procjene prihoda s ovog osnova planiranom u državnom proračunu za iduću godinu, a kojoj će biti manji za 100-tinjak milijuna kuna, odnosno prepolovljeni u odnosu na dosadašnji.

Prema podacima Ministarstva financija, tijekom 2016. godine evidentirano je bilo ukupno 209.905 slučajeva oporezivanja odnosno izdanih rješenja s osnove posebnog poreza na promet rabljenih motornih vozila, od čega je ukupno 16.457 bilo oslobođeno plaćanja poreza, a prihod s osnove navedenog poreza iznosio je 193,78 milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close