Papirnate police auto osiguranja više nisu obvezne

Autor: Tomislav Pili , 03. prosinac 2019. u 22:00
Protok informacija bit će brži/Tomislav Miletić/PIXSELL

HUO, 14 osiguravatelja, CVH i MUP u projektu digitalizacije obveznog osiguranja vozila.

Papirnate police obveznog osiguranja vozila nestale su iz hrvatskih automobila, ali zbog zakonskih odredbi to ne znači da će i prestati postojati.

Hrvatski ured za osiguranje (HUO) u utorak je predstavio projekt digitalizacije polica obveznog automobilskog osiguranja koji je napravio u suradnji sa svih 14 društava koje nude obvezno auto osiguranje, Centrom za vozila Hrvatske (CVH) i Ministarstvom unutarnjih poslova (MUP). Naime, od prije nekoliko dana osiguravatelji prilikom zaključenja obveznog osiguranja vlasnicima vozila ne izdaju police u tiskanom obliku, već se one u digitalnom obliku istog trenutka šalju CVH-u, odnosno stanicama za tehnički pregled, pojasnio je predsjednik Upravnog vijeća HUO-a Slaven Dobrić.

Naravno, informacije se razmjenjuju i s policijom. Kako je dodao Dobrić, digitalizacijom polica postignut je brži protok informacija i pojednostavnjivanje postupka registracije te znatno poboljšanje kvalitete podataka. Naime, podaci s police dosad su se u stanicama za tehnički pregled upisivali ručno, pa je ponekad dolazilo do pogreške. U ovom projektu ne treba zanemariti ni ekološki aspekt u vidu smanjenja korištenja papira.

Međutim, zakon propisuje kako vozač mora imati u vozilu važeću policu u automobilu. Direktor HUO-a Hrvoje Pauković ističe i kako zakon kaže da vozač može imati i "drugi dokaz o sklopljenom ugovoru o polici". Osim što vozači mogu tražiti od zastupnika da im ispiše policu, policija ima mogućnost uvida u bazu podataka, kazao je Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a. Koliko su osiguravatelji uložili u prilagodbu informatičkih sustava, nisu bili spremni otkriti.

Slaven Dobrić je kazao tek kako su troškovi varirali od društva do društva. Ostalo je nepoznato ni koliko je uložio CVH koji je izradio web servis za razmjenu podataka s društvima za osiguranje i HUO-om te nadogradio svoj postojeći IT sustav, izjavio je Goran Pejić, pomoćnik Uprave za tehničke poslove. Osim police, od 1. srpnja 2020. i zelena karta – ubuduće bijele boje – izdavat će se u digitalnom obliku. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Tako i treba. Sada se osiguranja mogu naručiti i online. Digitalizacija treba biti prioritet.

Recimo Uniqa osiguranje nudi jednostavnu izradu police online ovdje https://www.uniqa.hr/fizicke-osobe/vozila-plovila/obvezno-auto-osiguranje/30

Pa ja već godinama kod Izvor osiguranja obnavljam auto osiguranje i nakon uplate mi šalju mailom policu s kojom obavljam tehnički?!

New Report

Close