Pansion ipak ostaje u zabačenim krajevima

Autor: Marija Crnjak , 24. listopad 2018. u 21:59
Ministar turizma popustio je koalicijskim partnerima/ Patrik Macek/PIXSELL

Vlada dozvolila iznimku u Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti.

Vlada je prihvatila amandman HNS-a kojim se u Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti ubacuje iznimka zabrane posluživanja pansiona u privatnom smještaju, ukoliko se radi o smještaju u zabačenom kraju. 

Kako je poznato, prijedlogom zakona ograničava se posluživanje hrane u privatnom smještaju samo na doručak, dok će oni koji poslužuju ručak i večeru morati otvoriti ili obrt ili tvrtku.

Istodobno, većina iznajmljivača nije u sustavu PDV-a i plaća paušalni porez po postelji, a aktualni zakon omogućava im da poslužuju pansion gostima bez da udovoljavaju pravilima koja vrijede za restorane i hotele. 

Protiv ograničavanja posluživanja hrane osim doručka pobunili su se brojni predstavnici sektora, a najsnažniji je bio argument da je usluga pansiona ključna u krajevima u kojima u blizini nema ugostiteljskih objekata.

U Zakon se sada stoga ubacuje da "iznajmljivač koji pruža gostima uslugu smještaja, može gostima osim doručka pružati i uslugu pansiona, ako u krugu od 15 kilometara cestovne linije nema objekta registriranog za pružanje ugostiteljske usluge pripremanja i usluživanja jela".

Komentirajte prvi

New Report

Close