Panonski drvni centar najbolji strukturni EU projekt

Autor: Sergej Novosel Vučković , 19. studeni 2018. u 22:00
U Virovitici jedino mjesto za razvoj drvne industrije u RH, Foto: PD

Prvi put prvaci u tri kategorije projekata financiranih iz EU – centar u Virovitici, dubrovačko-neretvanske pješačko-turističke rute i socijalna samoposluga u Koprivnici.

Panonski drvni centar kompetencija u Virovitici, jedino takvo mjesto u Hrvatskoj za razvoj drvne industrije, gdje stručnjaci savjetuju male i srednje drvoprerađivačke tvrtke iz zemlje i regije, najbolji je lokalni projekt financiran iz fondova EU u Hrvatskoj, u kategoriji investicijski i strukturni projekti. Odabrali su ga posjetitelji web stranice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, koje je na glasanje dalo 50 uspjelih primjera korištenja europskog novca unazad dvije godine.

 

50projekata

iz cijele Hrvatske u web izboru Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova

Izbor je proveden četvrtu godinu, ali prvi put u tri kategorije, pa je u kategoriji Međunarodni projekt pobjedu odnio Hiking Europe – otkrivanje ruralne Europe kroz pješačke staze, vrijedan 1.885.305 kuna, kojim su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji radi jačanja održivog turizma i produljenja sezone uređene pješačke turističke rute preko kulturnih i prirodnih bogatstava. Uređene su rute Napoleonov put u općini Ston i Putevima Napoleona i Odiseja na Mljetu. U okviru projekta u kojem sudjeluju i Irska, Italija i Španjolska razvijena je i web stranica te turistički paketi. Najbolji hrvatski EU projekt u kategoriji Društveni projekt je Socijalna košarica, Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, kojim je “uspostavljena i otvorena socijalna samoposluga kao pomoć siromašnim sugrađanima, uz snažnu promociju i poticanje volonterstva”. Socijalna košarica vrijedi 446.240,26 kuna i njome je 1500 građana dobilo pakete prehrambenih namirnica, a napravljen je i softverski program za praćenje donirane robe.

Spomenuti Panonski drvni centar kompetencija “težak” je 44.701.237,17 kuna i uz realiziran opširan program usluga za poduzetnike, koje se potiče na inovacije, projektom je izgrađen impresivni laboratorij za istraživanje, razvoj, testiranje i izradu prototipa. Slovi kao uspješan primjer suradnje znanstvenika, industrije i lokalne zajednice, u svrhu unaprjeđenja poslovanja i gospodarske situacije Virovitičko-podravske županije, države i okolnih zemalja. Jedan od hvaljenijih primjera tamošnjeg uspješnog oblikovanja ideja u proizvod je podesivi radni stol Modulos Desk, inovatora Mateja Gvozdanovića. On je stol sastavljiv u više modula isporučio i u SAD i EU. Iz Ministarstva poručuju kako je cilj izbora za najbolje naše EU projekte ukazati na njihov doprinos poboljšanju života građana i gospodarstva zemlje. A mogu nadahnuti i građane da, ako još nisu, svoje zamisli pretvore u projekte i apliciraju ih na potpore iz EU fondova.

Komentirajte prvi

New Report

Close