Pankretić: Petrokemija zasad neće dizati cijene

Autor: Poslovni.hr , 16. svibanj 2008. u 13:00

Zadržavanje cijena na sadašnjoj razini bio bi poticaj poljoprivredi, kaže S. Bilić

Petrokemija i Ina neprestano pregovaraju o cijeni i količinama plina potrebnog za Petrokemijinu proizvodnju, potvrdio je član Uprave Ine akademik Mirko Zelić. Petrokemija sada plaća nešto malo više od kune po prostornome metru plina. “S Petrokemijom godinama pregovaramo o cijeni i količinama plina i oni stalno žele nešto ‘ušićariti’ na Inin račun”, rekao je u srijedu akademik Mirko Zelić. U sadašnjoj fazi pregovora Petrokemija pristaje na postupni rast cijene plina na svjetsku razinu, ali zauzvrat traži sigurnu opskrbu potrebnim količinama plina.

Rentabilnost poljoprivrede
“Prije su tražili 400 milijuna kubika plina godišnje, pa 500, 550, 650… Zatim 680 milijuna kubika, pa sad opet 650 milijuna. Treba vidjeti koje su realne mogućnosti. Budemo li mogli izaći u susret njihovim željama, dogovorit ćemo se”, rekao je Zelić, objašnjavajući da zbog gubitaka u plinskom biznisu Ini nedostaje novca za istraživanje novih plinskih polja, što u konačnici dovodi do većih dobavnih cijena. Petrokemija je donedavno Ini plaćala plin po 88 lipa, da bi početkom godine bio dogovoren rast od 20-ak posto. No problem je što Vlada Petrokemiji ne odobrava rast cijena finalnih proizvoda pa je kutinska tvrtka i zbog rasta cijene plina ostvarila tromjesečni gubitak od 28,7 milijuna kuna. S druge strane poljoprivrednici se žale da im proizvodnja zbog rasta cijene gnojiva ugrožava rentabilnost. Stipan Bilić, direktor Sektora poljoprivrede u HUP-u, kaže da bi niža cijena gnojiva ili barem zadržavanje na istoj razini bila poticaj poljoprivredi. “U prosječnom ulaganju po hektaru od 2500 do 2700 kuna na gnojivo otpada oko 900 kuna, što je razmjerno visok udjel”, kaže Bilić. Predlaže Vladi da smanji ili održi nisku cijenu plina za gospodarstvo, a poveća cijenu građanima prema omjerima u europskim zemljama. Vlada traži model po kojem bi zadovoljila sve strane. Sve su češće poruke da se rast cijena energenata neće kočiti jer “više nismo u planskoj privredi”. Subvencije će se dodjeljivati po modelima EU i eventualno djelovati interventnim mjerama, poput olakšica manjim poljoprivrednicima pri nabavi gnojiva i slično. “Petrokemija ne ostvaruje neku superdobit da bi mogla amortizirati vanjske udare, a svaki vlasnik, pa i država, ne želi da mu tvrtka donosi gubitke”, poručila je Vlada Poslovnom dnevniku. Ipak, iz izjava ministra poljoprivrede Božidara Pankretića vidi se da Vlada još nema jednoznačan odnos prema regulaciji cijene gnojiva. “Poskupljenja neće biti”, rekao je za Poslovni dnevnik ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Božidar Pankretić na upit da prokomentira ovotjednu najavu kutinske Petrokemije da će od 1. srpnja opet zatražiti povećanje cijena za svoj proizvodni asortiman.

Cijena sirovina
“Dizanje cijena Petrokemiji može se tolerirati samo ako to doista uvjetuju argumentirane kalkulacije o rastu cijena sirovina, a sadašnje stanje ipak im ne daje takav alibi”, misli Pankretić. Ističe kako ni u Ministarstvu ni u Vladi ne sjede prekriženih ruku. Situacija se aktivno prati i sve treba svesti u realne okvire, pa tako i Petrokemija, preporučuje ministar, mora dublje “zaroniti” u potrazi za internim rezervama i racionalizacijama. Problem se mora staviti u realne okvire, kaže i dodaje kako pregovori o temi gnojiva unutar uključenih državnih institucija intenzivno traju već danima. Podsjeća i na činjenicu da država ima znatan utjecaj na dio sirovina koje Petrokemija treba, a to je plin te da upravo stoga urea, najprodavanije gnojivo, nije poskupjela. “Cijene gnojiva držat ćemo maksimalno pod kontrolom”, zaključuje Pankretić, ali nije pripravan otkriti jamči li to Petrokemiji možda jeftiniji plin.
(Igor Vukić, Božica Babić)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Pustimo sve to tržištu pa neka ono diktira cijenu plina i gnojiva.
Svakako će se to dogoditi prije ili poslije.

New Report

Close