Pala vjetroelektrana – pedeset metara čelika zgužvano poput papira

Autor: Poslovni.hr , 08. listopad 2017. u 09:04
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Zadarska županija među vodećima je u proizvodnji struje iz obnovljivih izvora, mahom vjetroelektrana. No njih je sada – jedna manje. U prvom u Hrvatskoj podignutom vjetroparku iznad paške Solane, usred jake bure, srušila se vjetroelektrana.

Teška 35 tona, strujom može opskrbiti i do 600 kućanstava. Šteta je oko 600 tisuća eura. Preostalih šest u punom je pogonu i nisu primijećena oštećenja.

Direktor Vjetroelektrane Pag Tonći Panza izjavio je kako je na Pagu puhala jaka bura, dodavši kako je to jedan od razloga da se istraže i utvrde uzroci lomljenja propelera na vjertrenjači. 
Panza je istaknuo kako je ovo prvi slučaj u Hrvatskoj, otkako imamo vjetrolektrane, da se jedna urušila, te da je najvažnije da nema ozlijeđenih, a poduzete su i sve mjere osiguranja, među ostalim isključeno je i napajanje, kako ne bilo dodatnih problema, objavio je HRT.

Najprije je slomljena jedna od triju elisa na vjetrnjači, a svaka od elisa duga je 25 metara. Centrifugalna sila odbacila je elisu stotinjak metara od vjetrenjače, a pretpostavlja se da je, s preostale dvije elise u vrtnji, vjetroelektrana vjerojatno ispala iz ravnoteže i urušila se. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

“srušila se vjetroelektrana” – oh ipak novo dno 😀 Dakle vjetroelektrana je skup različitih sustava i ne može se fizički srušiti. Ono što se može fizički srušiti kod vjetroelektrane je pojedina turbina (vjetroturbina, ako baš imate potrebu naglasiti) ili popularno vjetrenjača.

Prirodne sile se protive profiterima i uništivačima planete.

New Report

Close