Pala presuda Horvatinčiću?

Autor: Poslovni.hr , 08. studeni 2019. u 09:43
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Prema neslužbenim informacijama sa zadarskog Županijskog suda, čini se da ni nakon više od osam godina nije izgledno pravomoćno okončanje kaznenog postupka protiv zagrebačkog poduzetnika Tome Horvatinčića (72), piše u petak Jutarnji list.

Horvatinčić je optuženon za izazivanje pomorske nesreće 16. kolovoza 2011. u kojoj su smrtno stradali talijanski supružnici Francesco Salpietro i Marinela Patrola Salpietro.

Čini se da ni posljednja osuđujuća presuda za Horvatinčića, donesena u ožujku na Općinskom sudu u Šibeniku, nije prošla “kontrolu” na drugostupanjskom, Županijskom sudu u Zadru. Prema neslužbenim informacijama, prvostupanjska osuđujuća presuda ukinuta je iz formalnih, procesnih razloga, navodi dnevnik.

Treba istaknuti da odluka o podnesenim žalbama još nije otpremljena sa Županijskog suda u Zadru, tako da za sada nije bilo moguće dobiti službenu potvrdu. No, znakovita je i sama činjenica da ni nakon gotovo dva mjeseca, odnosno više od mjesec i pol, jer sjednica vijeća održana je u prvoj polovici rujna, odluke još nema.

Istina je da propisanog roka za donošenje odluke nema, ali je, primjerice, isti sud prijašnju, tada oslobađajuću presudu ukinuo i odaslao nižem sudu u roku manjem od mjesec dana.

Prema izvorima Jutarnjeg lista, zadarski suci ovaj su put bili skloni potvrditi osuđujuću presudu, smatrajući da su sva činjenična utvrđenja nižeg suda pravilna te da bi došle u obzir samo manje preinake izrečene kazne od četiri godine i deset mjeseci zatvora.

No, utvrdili su da je jedan od žalbenih navoda obrane, strogo formalne prirode, posve osnovan te da bi potvrđivanje presude bilo u suprotnosti s ustaljenom sudskom praksom. Konkretno, radi se o prigovoru da je predmet dovršen i nepravomoćno presuđen na stvarno nenadležnom sudu, donosi Jutarnji list.

Komentari (1)
Pogledajte sve

korupcija svakim danom sve više napreduje…

New Report

Close