Pakete potrebne za fiskalizaciju nabavite uz poseban popust

Autor: Josipa Ban /VLM , 11. lipanj 2013. u 22:00
Slobodna zanimanja se polako opskrbljuju IT rješenjima, no tržnice još uvijek spavaju; nadaju se da će ih osloboditi od obveze/Ivana Ivanović/PIXSELL

Svi su čekali zadnji tren. Veliko zatišje vladalo je u prodaji sve do prije tjedan dana, kažu prodavatelji IT rješenja za fiskalizaciju.

Bliži se rok do kojeg će svi poduzetnici i obrtnici postati obveznici fiskalizacije. Do prvog srpnja, naime, morat će u svoje poslovanje uvesti fiskalne blagajne kojima se uvodi nadzor nad izdavanjem računa za promet gotovinom.

 

60kuna

mjesečno bez PDV-a stoji Vipova blagajna za fiskalizaciju

Od početka godine, kad je uvedena ova obaveza, ponuda fiskalnih blagajni sve je bogatija i šarolikija te se konstantno nadograđuje. Nude je najveći telekom operateri, Hrvatski telekom i Vipnet, ali i brojne IT kompanije. Nerijetki su i posebni popusti, tako da je prije kupnje dobro "pročešljati" ponudu. Ipak, kako navode iz zagrebačke tvrtke Fiskal1, mali poduzetnici i obrtnici čekaju zadnji tren da bi se prilagodili zakonskoj obvezi. Fiskalne registar-blagajne, osobito namijenjene malim i srednjim poduzetnicima, obrtnicima ali i prodavačima na tržnicama, nudi tvrtka Digitron iz Buja. Nenad Križan, direktor Digitrona ističe da su do sad prodali pet tisuća blagajni te da čekaju treći val fiskalizacije kad fiskalne blagajne u svoje poslovanje moraju uvesti slobodna zanimanja i tržnice. "Slobodna zanimanja se polako opskrbljuju, no tržnice još uvijek spavaju. Nadaju se da će ih Porezna uprava ipak osloboditi od te obaveze", govori Križan. Ovakva situacija, objašnjava, osobito pogađa proizvođače i uvodi rizik u poslovanje, s obzirom da ne znaju koliku količinu prizvoda osigurati.

Tvrdnja kumica da će se uvođenjem fiskalnih blagajni izgubiti čar tržnice jer više neće biti moguće cjenjkanje, ne stoji, napominje Križan. Upravo fiskalne-registar blagajne, D110, D120, D130 u WiFi i GPRS varijanti, kakve nudi Digitron, daju i tu mogućnost. "Blagajne su malih dimenzija, prijenosne i autonomne. Osim toga vrlo su jednostavne za korištenje te omogućuju mijenjanje cijena po želji. Tipkovnica je gumirana i pregledna što dodatno daje prednost pri korištenju blagajni na otvorenom prostoru", opisuje tehničke karakteristike proizvoda Valdi Glavičić, tehnički direktor Digitrona. Osim toga, dodaje, za korisnike koji imaju još teže uvjete rada, predvidjeli su i vodonepropusne navlake i futrole, pa čak i postolja od nehrđajučeg čelika posebno pogodne za ribarnice. Blagajne se koriste na sličan način kao mobitel i uz svaku se blagajnu isporučuje punjač, te kad je blagajna napunjena, može se koristiti i do 60 sati bez vanjskog napajanja. 

 

1550kuna

cijena je kompletnog paketa za fiskalizaciju koji nudi tvrtka Digitron

Zatišje u prodaji
"Korisnicima je na kraju dana omogućen kompletan uvid u vlastitu prodaju, čime se bitno olakšava njihovo poslovanje. Bilo bi vrlo korisno kada bi tržnica omogućila svojim korisnicima bežični WiFi pristup internetu, jer bi se na taj način znatno smanjili troškovi korištenja fiskalnih blagajni i povećala pouzdanost u slanju fiskalnih podataka", upozorava Glavičić. Kako bi olakšali proces fiskalizacije svim korisnicima, Digitron trenutačno nudi posebne popuste do isteka zaliha, tako da se model D110, može kupiti za 1550 kuna. Usto, korisnicima su omogućili i beskamatno plaćanje na 12 rata. Ipak, mali poduzetnici i obrtnici čekaju zadnji tren za uvođenje fiskalnih blagajni. "Svi su čekali zadnji tren. Veliko zatišje vladalo je u prodaji sve do prije tjedan dana", ističe Sunčana Matijašević iz tvrtke Fiskala1 čija su rješenja namijenjena upravo malim i srednjim poduzetnicima, osobito obrtnicima. Kako ističe, prodali su 11.500 komada rješenje Fiskal1 te još 700 komada Fiskal1 GO mobilnog rješenje za kojima je potražnja u zadnjoj, trećoj fazi, najveća. I tvrtka Fiskal1 obogatila je svoju ponudu te bi se na tržištu uskoro trebao naći Fiskal1 PRO rješenje, odnosno program za Android tablete, a čija će cijena biti 368 kuna plus PDV. Osim toga, nova je i Fiskal1 Premium usluga čiji je cilj olakšati svakodnevno poslovanje. Cijena paketa usluge na akciji je 330 kuna bez PDV-a za četiri usluge na pola godine. Matijašević ističe da ove usluge nisu nužne za rad blagajne, ali su vrlo korisne. Claud backup, kojom se omogućuje potpuno automatizirana podrška u oblaku te čuvanje podataka, izvještaj o dnevnom prometu i utršku putem SMS-a, remote podrška, kojom je moguće napraviti zahvate nad podacima blagajne kao i zamjena uređaja u slučaju kvara, samo su neke od usluga koje Fiskal1 nudi u Premimum paketu. 

Otvorena vrata
Kako bi poduzetnicima olakšali fiskalizaciju, tvrtka Fiskal1 iz Zagreba, organizirala je tijekom svibnja u gradovima diljem obale dane "Otvorenih vrata Fiskal1". Osim toga, u svojoj poslovnici u Zagrebu svakodnevno, od prošlog tjedna, održavaju prezentaciju uređaja i aplikacija. Matijašević iz Fiskal1 ističe kako je odaziv na ovakve prezentacije odličan. "Smatramo da je neophodno uspostaviti partnerski odnos s kupcima na zadovoljstvo svih strana, a ne masno jednokratno zaraditi na malim obveznicima fiskalizacije", poručuje. Da se rješenja za fiskalizaciju stalno nadograđuju potvrđuje i Vipnet koji od jučer nudi Vip blagajnu s novim funkcionalnostima. Tako je pomoću Vipove blagajne, koja je dostupna za 60 kuna mjesečno bez PDV-a, moguće pratiti stanje zaliha na skladištima i definiranje složenih proizvoda. Iz Vipneta ističu da su nova rješenja usavršili na temelju prijedloga korisnika.

 

199kuna

cijena je Mini paketa za fiskalizaciju koji nudi Hrvatski telekom

Mogućnost definiranja složenih proizvoda, odnosno proizvoda koji su definirani kao sastavni dio nekog prodajnog artikla, konkretno znači da će korisnik koji prodaje kavu s mlijekom pomoću Vipnetove blagajničke aplikacije moći definirati i normirati kavu, mlijeko te šećer u vrećici kao zasebne materijale, a kavu s mlijekom kao krajnji proizvod. "Na ovaj način poslovanje se korisnika značajno unapređuje u pogledu racionaliziranja, nadzora i kontrole troškova", ističu. Također, pomoću nove aplikacije korisnicima koji koriste virmansko plaćanje omogućeno je definiranje valuta te roka, odnosno odgode plaćanja, a uz to imaju i mogućnost definiranja dodatnih podataka koji se ispisuju na račun kod virmanskog plaćanja. Iz Vipneta najavljuju da će korisnicima uskoro omogućiti i novu funkciju, tzv. "sezonskog sna", koja će onima čije je poslovanje sezonskog karaktera omogućiti da jednu ili više licenci Vip blagajne stave u mirovanje preko svog administracijskog sučelja. U cijenu Vip-ove usluge uključeno je i održavanje aplikacije te telefonska podrška bez ugovorene obveze. 

Ponuda telekoma

Hrvatski telekom u svojoj ponudi ima pet različitih paketa; Mini paket od 199 kuna, Osnovni paket od 399 kuna, Trgovački paket od 499 kuna, Ugostiteljski od 599 kuna te Premium od 699 kuna. Iz HT-a ističu da su paketi fleksibilni i korisnici ih mogu mijenjati, nadograđivati ili kombinirati komponentama koje im mogu zatrebati. Za male poduzetnike posebno je zanimljiva ponuda Hrvatskog telekoma Mini fiskalne blagajne, koja je mini verzija fiskalne blagajne. "Mini blagajna je idealno rješenje za sva zanimanja kojima predstoji obveza uvođenja fiskalne blagajne budući da je, zahvaljujući veličini, lako prenosiva te zauzima minimalno prostora. Iznimno je jednostavna za korištenje, a za instalaciju nije potrebno ispunjavati nikakve posebne infrastrukturne uvjete", ističu iz HT-a.

Pitanja i odgovori

Moramo li kupiti novu, specijaliziranu opremu za fiskalne blagajne?
Ne, ako je vaše računalo mlađe od pet godina i podržava Windows XP ili novije operativne sustave. 

Što su uopće fiskalne blagajne i da li je točno da Hrvatskoj uvjetuje program kojeg moramo kupiti?
Fiskalne blagajne su posljedica Zakona o fiskalizaciji, a radi se zapravo o običnom računalnom programu. Kako bi Porezna uprava imala uvid u vaše poslovanje u realnom vremenu, provodi se Fiskalni zakon koji vas obvezuje da imate fiskalnu blagajnu. Država uvjetuje određene tehničko – programske protokole kojima se proizvođači moraju prilagoditi kako bi pomoću servisa koje je razvio APIS i Fininih certifikata (koje morate kupiti u Fini) aplikacija vašeg programera mogla komunicirati s Poreznom upravom. 

Kako funkcioniraju fiskalne blagajne?
U trenutku kad ste pritisnuli tipku kojom zaključujete račun, aplikacija šalje informaciju Poreznoj upravi. Temeljem primljenih podataka Porezna uprava kreira JIR (Jedinstveni identifikator računa) kojeg vraća na vaše računalo. Taj JIR automatski postaje sredstvo kojim se može provjeriti valjanost računa.

Kako se kreira JIR i čemu služi?
U trenutku kada zaključujete račun vaše računalo putem interneta šalje informaciju Poreznoj upravi. Ta informacija sadrži podatke o stavkama računa, tarifnim bojevima, vremenu kada je i koji djelatnik zaključio račun. Pomoću certifikata (Fine) i APIS-ove aplikacije poslani podatci sadrže sve informacije o vašem  prodajnom mjestu. Kada Porezna obradi primljene podatke, opet internetom, vraća gotovi JIR na vaše računalo i dozvoljava ispis. JIR služi kontroli vašeg poslovanja. Računi koji nemaju JIR podložni su kazni jer to znači da ste izdali račun na "crno" te da vaš program nije fiskaliziran.

Tko sve mora imati fiskalne blagajne?
Svi koji rade s gotovinom. Pitanje je samo do kada moraju preći na fiskalne blagajne. Počevši s 1. 1. 2013. u fiskalizaciju idu sve velike i srednje firme prema zakonu o računovodstvu i oni koji kao jednu od djelatnosti obavljaju ugostiteljske usluge (sve što po NDK-u spada u grupu "I"). Fiskalizacija ide po OIB-u i uvijek ide cijela firma iako možda kao većinu djelatnosti ima trgovinu.

Moramo li imati internet?
Da, komunikacija s Poreznom radi se preko internet konekcije.

Koliko će trajati komunikacija s Poreznom i hoće li to usporiti izdavanje računa?
Ovo ovisi o brzini interneta, broju korisnika…. Rečeno nam je da izdavanje računa (od kad ste stisnuli "print" dok se račun ne ispiše) ne bi smjelo trajati duže od 2 sekunde. Mi smo testirali našu aplikaciju i trenutno je to vrijeme 0,2 sekunde, ali pretpostavljamo da će se to usporiti kada fiskalizacija krene, a sustav "napadnu" tisuće korisnika. Dakle, norma je zadana, ali realno vrijeme ćemo znati tek kad svi krenu raditi.
Izvor: http://www.otok-hvar.com

Komentirajte prvi

New Report

Close