Pada udio tekućih goriva i plina, raste hidroenergija

Vodni kapaciteti više su iskorišteni/Marko Jurinec/PIXSELL Vodni kapaciteti više su iskorišteni/Marko Jurinec/PIXSELL

Klasični energetski potencijali na fosilna goriva ustupaju sve više prostora ekološki čišćoj energiji.

Primarna proizvodnja električne energije u 2016. je bila dva posto veća u odnosu na godinu prije, stoji u analizi Ekonomskog instituta (EIZ) Energetika i naftna industrija".

Najveće postotno povećanje proizvodnje od 18 posto ostvarili su ostali obnovljivi izvori (energija vjetra, sunčeva energija, bioplin, tekuća biogoriva i geotermalna energija).

Proizvodnja sirove nafte povećana je za 10 posto. Hidrološke prilike u 2016. bile su vrlo povoljne pa je energija iskorištenih vodnih snaga bila veća za sedam posto u odnosu na godinu prije. Smanjena je proizvodnja prirodnog plina za 6,6 posto, kao i proizvodnja ogrjevnog drva i ostale krute biomase za 0,1 posto. Vlastita opskrbljenost energijom u 2016. iznosila je 57,3 posto, što je za samo 0,2 postotna boda više u odnosu na prethodnu godinu.

Neposredna potrošnja energije povećana je za 0,8 posto.  Iz EIZ-a ističu da je to rezultat povećanja neposredne potrošnje energije u sektoru prometa koje je u 2016. u odnosu na 2015. iznosilo 2,6 posto.

Potrošnja energije u industriji bila je smanjena za 0,3 posto, a u općoj potrošnji je gotovo nepromijenjena (0,01 posto). Ukupna potrošnja energije u razdoblju od 2011. do 2016. smanjila se s 418 PJ na 405 PJ. 

Najviše se trošilo tekućih goriva i plina, no s tendencijom smanjenja u ukupnoj potrošnji tako da je u pet godina udio tekućih goriva pao s 36 na 33 posto, a prirodnog plina s 26 na 22 posto, dok je hidroenergija porasla s 11 na 16 posto.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve