Pad zaliha u industriji na godišnjoj razini

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. prosinac 2013. u 12:41
Thinkstock

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj na kraju listopada ostale su na istoj razini kao u mjesecu ranije.

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj na kraju listopada ostale su na istoj razini kao u mjesecu ranije, dok su na godišnjoj razini, prema listopadu lani, pale za 5 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Promatrano prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti, zalihe gotovih industrijskih proizvoda krajem listopada u usporedbi s mjesecom prije u prerađivačkoj su industriji povećane za 0,2 posto, dok su u rudarstvu i vađenju manje za 4,6 posto.

U odnosu na listopad 2012. u istom su mjesecu ove godine zalihe u rudarstvu i vađenju bile manje za 8,4 posto, a u prerađivačkoj industriji za 4,9 posto.

Među 23 djelatnosti u sklopu prerađivačke industrije u njih 12 u listopadu je na godišnjoj razini zabilježeno smanjenje, a u 11 povećanje zaliha.

U proizvodnji prehrambenih proizvoda, čiji je udio najveći i iznosi 18,71 posto, zalihe su na godišnjoj razini povećane za 11,5 posto, dok su u proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda, s udjelom od 12,22 posto, zalihe pale za 4,9 posto, a u farmaceutskoj industriji (udio 10,77 posto) za 29,4 posto.

Najveći rast zaliha zabilježen u djelatnosti proizvodnje metala, za 33,3 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close