Pad ruskog tržišta ublažit će rast rublje

Autor: Marija Crnjak , 16. travanj 2015. u 21:59
Lani smo imali 14% manje noćenja gostiju iz Rusije/ M. Jurinec/PIXSELL

Oporavak ruske valute iznenadio organizatore putovanja, hotelijeri oprezni.

Iako se i u ovoj godini očekuje pad turističkog prometa s ruskog tržišta u svim zemljama, pa i Hrvatskoj, oporavak rublje u posljednjih nekoliko tjedana povećao je optimizam, doznajemo u sektoru.

"Otkako je ojačala rublja, pokrenulo se ono što je bilo 'pod ručnom'. Najviše su optimistični najveći organizatori putovanja. Nešto je slabija situacija s manjim, specijaliziranim agencijama. Općenito, partneri nam tvrde da je dinamika bukinga nešto brža nego u proteklih nekoliko mjeseci, pa bismo mogli očekivati nešto manji pad nego prošle godine, a u najboljem slučaju stagnaciju", rekao nam je Rajko Ružička, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Moskvi.

Dodaje da su organizatori putovanja sad zadovoljni viznim režimom prema Hrvatskoj te da je procedura u 19 viznih centara dovoljno jednostavna i liberalna. I u istarskim hotelima osjećaju optimizam s ruskog tržišta, no ne nadaju se  rastu."Dosad nismo puno očekivali, no u posljednje vrijeme tržište je živnulo, mogu reći gotovo u zadnji čas", kažu nam u Plavoj laguni, hotelskoj tvrtki koja je u posljednje dvije godine pretrpjela pad prometa s ruskog tržišta za oko 40 posto.

Mjesto ruskih turista u istarskim hotelima pokušava se nadomjestiti na ostalim tržištima. Uz tradicionalna (Njemačka, Austrija), radi se na jačanju aviogostiju s britanskog i skandinavskog tržišta. Hrvatska je u prošloj godini ostvarila oko 14 posto manje noćenja gostiju iz Rusije, godinu prije pad je bio gotovo 22 posto. Tako je broj noćenja pao s 1,7 milijuna u 2012. godini na samo 1,1 milijun noćenja u prošloj godini.  

Komentirajte prvi

New Report

Close