Pad na ljestvici konkurentnosti: Mudrinić ciničan, Puljić nadobudna

Autor: Ksenija Puškarić , 06. rujan 2012. u 09:55

Prema ‘Izvješću o globalnoj konkurentnosti’, Hrvatska je ove godine zauzela 81. mjesto na ljestvici na kojoj se nalaze 144 zemlje

Hrvatska je na ljestvici globalne konkurentnosti Svjetskoga gospodarskog foruma pala za pet mjesta u odnosu na prošlu godinu. Prema ovogodišnjem “Izvješću o globalnoj konkurentnosti”, Hrvatska je zauzela 81. mjesto na ljestvici na kojoj se nalaze 144 zemlje. Pad konkurentnosti bilježimo petu godinu zaredom, a ove je godine najveće pogoršanje zabilježeno u kvaliteti infrastrukture i tehnološkoj spremnosti, a posebno zabrinjava pad razvoja financijskog tržišta, poslovne sofisticiranosti i institucija.

“Nismo mi toliko lošiji od drugih, nego su drugi sposobniji od nas”, pragmatično je objasnio Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost. Bliži smo, kaže, zemljama jugoistoka nego članicama Europske unije, što je zabrinjavajuće, a trend pada konkurentnosti Hrvatske mora se, smatra Mudrinić, shvatiti kao otrežnjenje. “Rezultati istraživanja pokazuju stanje koje je aktualna vlada zatekla”, rekao je Željko Jovanović, ministar obrazovanja, dodavši kako bi Hrvatska u iduće četiri godine trebala napredovati poput Poljske, koja je na 41. mjestu, i ući u top 50 zemalja. Ljerka Puljić iz koncerna Agrokor drži kako je to moguće ako se iz ovog izvješća izvuku prave pouke. “Nije toliko velika razlika između nas i zemalja iz top 50”, kazala je Puljić. Božo Prka iz PBZ-a je optimističan. Hrvatska, dodaje, i dalje ima upravljivu ekonomiju. Ne bi trebali izgubiti investicijski rejting jer još imamo solidne makroekonomske pokazatelje, javni dug nije previsok, a počele su se i provoditi reforme, kaže. “Treba prestati subvencionirati sektore koji su bankrotirali prije petnaest godina i preusmjeriti se na pomaganje onima produktivnima, a to znači da Vlada mora donijeti industrijsku politiku”, smatra Prka. U Hrvatskoj je, zaključio je Mudrinić, lakše otkupiti državne obveznice nego investirati u projekte koji će rezultirati novim dodanim vrijednostima i novim radnim mjestima, i to Vlada treba hitno promijeniti.

U društvu iz regije, ne Europske unije

Od Hrvatske bolja Crna Gora i Makedonija, prva je Švicarska
Hrvatska se ove godine nalazi u okruženju jugoistočne Europe. Crna Gora je 72. na ljestvici i pala je za 12 mjesta. Rumunjska je 78., Makedonija je na 80. mjestu. Obje su države napredovale za jedno mjesto, kao i Bosna i Hercegovina koja je na 88. mjestu. Iza nje je Albanija, a Srbija je na 95. mjestu. Na prva dva mjesta nema promjena u odnosu na prošlu godinu, prva je Švicarska, a drugi Singapur. Slijede Švedska, Nizozemska, Njemačka, SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Kolike plaće ta bagra sa slike ima,a gdje su bonusi i Jos se usuduju pričati kako će radnicima biti bolje

Kad gledam ljude na ovoj slici, vidim krivce za stanje u hrvatskom gospodarstvu. Treba nam što više ovakvih slika.

“Nismo mi toliko lošiji od drugih, nego su drugi sposobniji od nas”, kaže Ivica Mudrinić koji je, zajedno sa ostalom bandom iz uprave, totalno upropastio HT, dao otkaze tisućama ljudi, umjesto da je proširio tržište na BiH, Srbiju, Albaniju, Makedoniju. A prima 200 tisuća ili koliko kuna mjesečno da sve fino upropasti i nabija cijene. E pa čika mudri što onda nisi prepustio vođenje poslova puno sposobnijim ljudima da prosperira što više ljudi?

Ah veliki hrvatski sveznajući najpametniji čovječe podijeli s nama svoju mudrost.

Ljudi za kruh i grijanje nemaju i grebu a “velikima” je do zaje…na tuđi račun.

evo jedan prijedlog za izlazak iz krize; da se na skupovima gospodarstvenika i političara koriste usluge prevoditelja .

New Report

Close