Pad ‘kralja Metkovića’: Zbog milijunskih dugova kreće rasprodaja Jambinih zemljišta

Autor: Poslovni.hr/H , 21. travanj 2016. u 16:17
Foto: Tino Juric/PIXSELL

Navedeno je i da je do otvaranja stečajnog postupka u veljači Jambo promet bio u neprekidnoj blokadi računa pune tri i pol godine. Posljednje prihode od oko 6,3 milijuna kuna ta je Jambina tvrtka ostvarila u 2010.

Stečajni upravitelj Jambo prometa, proizvodno-uslužne tvrtke Stipe Gabrića Jamba, predao je izvješće o gospodarskom stanju tog dužnika prema kojem ukupne obveze iznose čak 24,8 milijuna kuna, a budući da zemljište kao jedina imovina tvrtke vrijedi samo 16,4 milijuna kuna, predlaže vjerovnicima da pokrenu postupak prodaje osam zemljišnih čestica u općini Gruž.

U izvještaju stečajnog upravitelja Krešimira Peroša navodi se i da su na svim zemljišnim česticama založna prava nekoliko vjerovnika među kojima su financijske institucije i Ministarstvo financija, a da se ostatak imovine Jambine tvrtke svodi na potraživanja od kupaca u iznosu od samo 21.153 kune.

U ukupnom iznosu dugovanja Jambo prometa, najveći dug od čak 18,9 milijuna kuna nastao je na temelju kratkoročnih pozajmica, dug prema dobavljačima je 3,8 milijuna kuna, a obveze prema državi – neplaćeni porezi i doprinosi iznose 1,9 milijuna kuna. Dug prema dobavljačima, prema izvješću, većinom se odnosi na potraživanja povezanih društava Stipe Gabrića Jamba.

U izvještaju se ističe i da je tvrtka Jambo promet d.o.o osnovana 1999. do kada je poslovala pod imenom Klada promet d.o.o. te se bavila trgovinom prehrambenim i poljoprivrednim proizvodima.

Navedeno je i da je do otvaranja stečajnog postupka u veljači Jambo promet bio u neprekidnoj blokadi računa pune tri i pol godine. Posljednje prihode od oko 6,3 milijuna kuna ta je Jambina tvrtka ostvarila u 2010. a djelovala je u unutar grupe društava kojima je osnivač Stipe Gabrić, a najznačajnija Jambo d.o.o.

Pokretanje stečajnog postupka inicirala je Financijska agencija (Fina) u listopadu 2015. a u trenutku otvaranja stečaja u veljači Jambo promet nije imao niti jednog zaposlenog, ali je imao neizvršene osnove za plaćanje od 2,7 milijuna i porezni dug od 2,5 milijuna kuna. U to vrijeme ukupan akumuliran dug te tvrtke iznosio je 8,39 milijuna kuna.

Izvještajno stečajno ročište Jambo prometa zakazano je za 2. svibnja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kontrolirani „POSLOVNI PAD“ je svojevrsno priznanje poduzetnika da je ipak obveza prema državi i vjerovnicima nešto što se ne može izbjeći!
Najrenomiranije konzultantske i revizorske kuće su one koje pri ulasku u tvrtku posrnulog poduzetnika naprave slijedeće:
– „etažiraju“ i/ili „rasparceliziraju“ tvrtku na više tvrtki;
– Staru tvrtku sa dijelom imovine „žrtvuju“ državi kao vjerovniku te ostalim vjerovnicima;
– Nove tvrtke preuzimaju pojedine poslove kako nabave tako i poslove prodaje
– I tako dalje;
Dakle, pad „kralja Metkovića“ svojevrsno je priznanje da je došlo vrijeme, kako reče Isus: “Caru podajte carevo, a Bogu Božje!!!!“
Svaka intervencija FINE kao egzekutora je odviše i previše!!!!

New Report

Close