Pad CEIZ indeksa u kolovozu – gospodarska aktivnost i dalje se blago smanjuje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. listopad 2014. u 13:59
Thinkstock

Pad vrijednosti koincidentnog ekonomskog indikatora – CEIZ indeksa uslijedio je nakon blagog povećanja njegove vrijednosti u srpnju, dok je u lipnju zabilježeno smanjenje sličnog intenziteta.

Vrijednost CEIZ indeksa u kolovozu je zabilježila pad od 0,61 indeksnog boda u odnosu na srpanj, a na osnovi kretanja u zadnja tri mjeseca moglo bi se zaključiti da se ukupna gospodarska aktivnost i dalje blago smanjuje, procjenjuju analitičari zagrebačkog Ekonomskog instituta.

Pad vrijednosti koincidentnog ekonomskog indikatora – CEIZ indeksa uslijedio je nakon blagog povećanja njegove vrijednosti u srpnju, dok je u lipnju zabilježeno smanjenje sličnog intenziteta.

"Naizmjenična povećanja i smanjenja vrijednosti indeksa upućuju na to da gospodarska aktivnost u zemlji ne iskazuje izražene trendove rasta ili pada, no na osnovi ponašanja indeksa u zadnja tri mjeseca ipak možemo zaključiti da se ukupna gospodarska aktivnost u zemlji i dalje blago smanjuje. Ponašanje CEIZ indeksa u prva dva mjeseca trećeg tromjesečja stoga upućuje na to da će sezonski prilagođena tromjesečna stopa promjene BDP-a u trećem tromjesečju biti ili stagnantna ili blago negativna", navode analitičari Ekonomskog instituta.

No, napominju i da će, kako bi s većom pouzdanošću dali mišljenje o očekivanom kretanju BDP-a u trećem tromjesečju ove godine, morati pričekati objavljivanje vrijednosti CEIZ indeksa za rujan 2014. godine.

Koincidentni ekonomski indikator – CEIZ indeks – mjesečni je složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na zagrebačkom Ekonomskom institutu. Njegova je svrha pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

CEIZ indeks je jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija. Za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja. Dostupan je jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nosioci ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close