Pad BDP-a 1,9%! Time se nastavlja, četvrto tromjesečje zaredom, pad na godišnjoj razini

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. prosinac 2012. u 12:40
Thinkstock

Hrvatski BDP u trećem je tromjesečnu ove godine realno pao za 1,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u trećem je tromjesečnu ove godine realno pao za 1,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

To je isti pad kao što su bile i prve prve procjene Zavoda, objavljene krajem studenoga.

Time se nastavlja, četvrto tromjesečje zaredom, pad BDP-a na godišnjoj razini.

U drugom ovogodišnjem kvartalu realni pad BDP-a iznosio je 2,2 posto, u prvom tromjesečju 1,3 posto, a u zadnjem kvartalu 2011. BDP je smanjen za 0,4 posto, dok je u trećem prošlogodišnjem tromjesečju realni BDP porastao za 0,8 posto.

Danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da su u trećem tromjesečju ove godine sve komponente BDP-a zabilježile pad, najviše izdaci za potrošnju kućanstava za 3,5 posto te bruto investicije u fiksni kapital za 4,3 posto, dok je pad izvoza manji od pada uvoza.

Pad izdataka za potrošnju kućanstava, što je najveća kategorija u BDP-u, od 3,5 posto, nešto je veći nego drugom tromjesečju kada su ti izdaci smanjeni za 3,4 posto u odnosu na isto razdoblje godine prije. To je ujedno i najveći pad osobne potrošnje od prvog kvartala 2010. godine, kada je iznosio 4 posto.

Izdaci za potrošnju neprofitnih ustanova koje služe kućanstvima (NPUSK) pali su u trećem tromjesečju ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 0,6 posto, što je manji pad nego u drugom tromjesečju kada je iznosio 1 posto.

Izdaci za potrošnju države u trećem kvartalu bilježe pad od 0,4 posto, što je veći pad nego u drugom tromjesečju kada su ti izdaci smanjeni za 0,2 posto.

Nešto je manji i pad bruto investicija u fiksni kapital koji je u trećem tromjesečju iznosio 4,3 posto, dok je u drugom tromjesečju taj pad bio 5,9 posto.

U trećem tromjesečju pad uvoza roba i usluga veći je od smanjenja izvoza – izvoz roba i usluga pao je za 0,1 posto u odnosu na isto lanjsko tromjesečje, a uvoza za 3,3 posto. Pritom je pad izvoza osjetno usporen u odnosu na drugi kvartal kada je iznosio 1,8 posto, dok je smanjenje uvoza i u drugom kvartalu bilo 3,3 posto.

Po podacima DZS-a, bruto dodana vrijednost (BDV) u trećem je kvartalu ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine realno pala za 2,1 posto (dok je u drugom tromjesečju taj pad na godišnjoj razini iznosio 2,5 posto).

Pritom izrazitiji pad bilježi niz važnih djelatnosti – građevinarstvo za 11,8 posto, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo za 5,5 posto, prerađivačka industrija, rudarstvo i vađenje te ostale industrije za 3,9 posto (pri čemu je u prerađivačkoj industriji taj pad iznosio 2,9 posto).

Bruto dodana vrijednost u trećem je kvartalu u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje smanjena i u financijskim i djelatnostima osiguranja za 1,9 posto, poslovanju nekretninama za 1,4 posto, trgovini na veliko i malo, prijevozu i skladištenju, smještaju, pripremi i usluživanju hrane za 1,1 posto te informacijama i komunikacijama za 1 posto.

Svega su dvije djelatnosti u kojima je u trećem tromjesečju ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje zabilježen realni rast BDV-a – javna uprava i obrana, obrazovanje, djelatnost zdravstvene zaštite i socijalne skrbi za 0,7 posto te stručne, znanstvene, tehničke, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti za 0,5 posto, dok su ostale uslužne djelatnosti ostale na razini iz trećeg prošlogodišnjeg tromjesečja.

Komentirajte prvi

New Report

Close