Ovogodišnji urod pšenice 29 posto manji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. rujan 2014. u 08:30
Foto: Damir Špehar / Pixsell

Osim pšenice, rane procjene pokazuju da je ove godine smanjen urod i ječma i zobi, a povećan uljane repice.

Ovogodišnji urod pšenice procijenjen je na 710 tisuća tona, što je za 29 posto manje od prošlogodišnjeg uroda, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS) u ranim procjenama priroda važnijih usjeva u 2014. godini.

Osim pšenice, rane procjene pokazuju da je ove godine smanjen urod i ječma i zobi, a povećan uljane repice.

Prvi statistički podaci potvrđuju pad uroda žitarica u ovoj godini, na što su, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i pojave bolesti, upozoravali i predstavnici niza seljačkih udruga. Nakon blage zime u ožujku se pojavila bolest hrđe pšenice, pa su udruge poljoprivrednika upozoravale da će prinosi pšenice, kod proizvođača koji su nisu obavili potrebno prskanje ili su to napravili samo jednom, biti znatno manji od onih koji su prskanje obavili dva ili tri puta.

Po podacima DZS-a, pšenica je bila zasijana na 165 tisuća hektara, a očekivani prirod je 4,3 tone po hektaru ili ukupno 710 tisuća tona, što je 29 posto manje nego lani.

Ječam je bio zasijan na površini od 50 tisuće hektara, a procjenjuje se da je urod po hektaru 3,4 tone. Tako je ukupan urod ječma procijenjen na 170 tisuća tona, što je za 16 posto manje nego prošle godine.

Procjenjuje se da je prirod zobi smanjen za 5 posto, na 57 tisuća tona. Ukupno je pod zobi bilo 22 tisuća hektara, a procijenjeni urod po hektaru iznosi 2,6 tona.

Istodobno je urod uljane repice ove godine veći za 5 posto i procjenjuje se na ukupno 50 tisuće tona. Pod uljanom je repicom bilo 20 tisuća hektara, a očekivani prirod po hektaru je 2,5 tona, pokazuju rane procjene uroda važnijih usjeva u 2014. godini.

Ti su podaci prve informacije Državnog zavoda za statistiku o visini priroda ranih usjeva, a statistika ih temelji na rezultatima istraživanja o jesenskoj sjetvi za anketu obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u 2013. godini, rezultatima istraživanja o zasijanim površinama i nasadima na kraju proljetne sjetve u ovoj godini te iz raspoloživih administrativnih izvora (Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i dr.).

Komentirajte prvi

New Report

Close