Ovo trebate znati o egzistencijalnom minimumu

Autor: Antonio Prtenjača , 21. veljača 2013. u 19:53
Porez na dohodak možemo zahvaliti Napoleonu jer je tadašnji ministar financija William Pitt taj porez uveo radi prikupljanja sredstava u ratu protiv Napoleona (Thinkstock)

Porez na dohodak možemo zahvaliti Napoleonu jer je tadašnji ministar financija William Pitt taj porez uveo radi prikupljanja sredstava u ratu protiv Napoleona.

Porez na dohodak možemo zahvaliti Napoleonu jer je tadašnji ministar financija William Pitt taj porez uveo radi prikupljanja sredstava u ratu protiv Napoleona. To je bilo davne 1798., a danas se ta formulacija poreza provodi u gotovo svim zemljama.

>>> Sve što vas zanima o prijavi odnosno povratu poreza pročitajte ovdje

Porez na dohodak je porez koji plaća fizička osoba na ostvareni dohodak obično unutar  jedne kalendarske godine. Obveznici poreza na dohodak su sve fizičke osobe, bez obzira na spol i dob, te nevisno o državljanstvu ako u RH ostvaruju primitke iz bilo kojeg izvora. Pritom, postoje ograničeno i neograničeno porezno sposobne osobe; prevedeno rezidenti i nerezidenti. Nerezidenti plaćaju porez samo na ostvareni dohodak u Republici Hrvatskoj, dok rezidenti nisu prisutni radi trazitnih svrha te  im se oporezuje svukupan ostvareni dohodak od samostalnog ili nesamostalnog rada, dohodak od imovine, imovinskih prava, osiguranja, kapitala i te drugi dohotci.

S obzirom da se porez na dohodak obračunava gotovo svima, a i stalno je prisutan u svakodnevnom životu, te putem medija, znanje o njemu postaje dio opće kulture, jer je nužno biti upućen u načela oporezivanja kako bi mogli sami ispuniti svoju poreznu prijavu.

Prije svega, za ispunjavanje prijave potrebno je nabaviti propisani "obrazac DOH" koji možete čak i besplatno preuzeti s interneta. Kada to učinite, prvo što morate je ispuniti osobne podatke. Nakon toga, slijedi kompleksniji dio za koji morate imati osnovna znanja kako bi bili upućeni u radnje koje ćete obavljati na svojoj poreznoj prijavi.

Jedan od osnovnih termina s kojim morate biti upoznati u porezu na dohodak je progresivna porezna tarifa.Takva tarifa se javlja u većini država i podrazumijeva određenu poreznu stopu za porezni razred. Kod nas postoje tri bazične porezne stope; 12%, 25%, i 40%, te se svaka primjenjuje u svom poreznom razredu. Po novome se primjenjuju još i stope od 22,83% te 37,5% kao međurazredi.

Za lakše razumijevanje, pregled osnovnih razreda je u nastavku:

I. porezni razred  od 12% se primjenuje za poreznu osnovicu do 26.400,00 kn
II. porezni razred 25% se primjenuje za poreznu osnovicu do 62,400, 00 kn
III. porezni razred od 40 % se primjenjuje za poreznu osnovicu iznad 129.000,00 kn

Osim progresivne tarife jako je bitno znati što je to egzistencijalni minimum. To je zakonom utvrđen minimum koji se smatra osnovom za preživljavanje. Još se zove i osobni odbitak. On se uvažava prilikom porezne prijave.

Osnovni odbitak u 2012. godini je za siječanj i veljaču iznosio po 1.800,00 kn, a za ostale mjesece po 2.200,00 kuna, s tim da je uvećanje egzistencijalnog minimuma moguće na osnovi uzdržavanih članova obitelji. Kao i uvijek propisan je faktor osobnog odbitka, te se zbraja faktor za svakog uzdržavanog člana:

Osobni faktor       1,00
Uzdržavani član      0,5
(supružnik, otac, majka, baka, djed, unuče….)
I. dijete      /           0,5
II. dijete         /       0,7
III. dijete    /        1,0
IV. dijete /      1,4
V. dijete     /          1,9

S tim da, ako je uzdržavani član odnosno dijete u 2012. godini stvarilo primitak preko 10.996,00 kuna  uzdržavatelju se ne može priznati faktor osobnog odbitka za tog člana.

Osim navedenoga, uvećanje osobnog odbitka moguće je ako ste uplatili određenu donaciju u novcu ili naravi u humanitarne i druge svrhe propisane zakonom, ali do visine 2% ukupnih primitaka.

Navedeni termini i smjernice su osnovne relacije koje pomažu u shvaćanju ispunjavanja porezne prijave.Svakako, ako ni uz to niste sigurni hoćete li točno ispuniti svoju prijavu,obratite se stručnoj osobi iz  porezne struke koja će za Vas to puno brže i točnije obaviti, jer možda imate pravo na povrat, a da to ni neznate.

Komentirajte prvi

New Report

Close