Ovo su odgovori na 15 najvažnijih pitanja o konverziji švicarca

Autor: Poslovni.hr , 26. studeni 2015. u 09:28
Foto: Thinkstock

Bez obzira na to tko je u pravu, što će se u spornim slučajevima utvrditi tek naknadno, svi dužnici do 15. prosinca moraju donijeti odluku o prihvaćanju ili odustajanju od konverzije.

Nakon što je počeo teći rok za prihvaćanje konverzije kredita u švicarcima pokazalo se da zakon ministra financija Borisa Lalovca ne donosi svim dužnicima dobrobit. Iako je većina dužnika zadovoljna izračunima koje su dobili od banaka, mnogi, a osobito oni kojima je rata porasla, i dalje su uvjereni da ih bankari varaju.

Bez obzira na to tko je u pravu, što će se u spornim slučajevima utvrditi tek naknadno, svi dužnici do 15. prosinca moraju donijeti odluku o prihvaćanju ili odustajanju od konverzije.

Nema sumnje da će se u najvećoj dilemi naći korisnici kredita kojima izračun pokazuje da su platili manje nego da su u startu uzeli kredit u euru. Njima će biti umanjena glavnica, ali ubuduće će morati plaćati veću ratu ako prihvate konverziju. Ako se pak odluče ostati u švicarskom franku, rata će im porasti jer tečaj švicarca od sredine siječnja 2016. više neće biti zamrznut na razini od 6,39 kuna.

Kako bi dužnicima u švicarcima olakšao tešku odluku, tportal.hr izdvojio je 15 najvažnijih pitanja i odgovora koja ih progone ovih dana.

  1. Na što trebate obratiti pažnju kod provjere izračuna?

    Nakon što ste zaprimili dokumentaciju od banke dobro proučite izračun koji ste zaprimili i provjerite visinu nove glavnice i mjesečnog anuiteta (rate) te iznos preplate ili manjka uplata.

    Posebno provjerite jesu li točno navedene euro kamatne stope po kojima se vrši konverzija. Povijesni pregled kamatnih stopa možete naći web-stranicama banke i Udruge Franak.

    Posebnu pozornost obratite na činjenicu jeste li imali pogodnosti kao klijent banke (krediti za mlade, povlašteni krediti za zaposlene i sl.) te jesu li te pogodnosti uzete u obzir u izračunu konverzije.

  2. Što ako sumnjate u točnost izračuna?

    Posavjetujete se sa stručnjacima iz Udruge Franak i Udruge Kreda, svojim financijskim savjetnikom ili odvjetnikom. Nakon toga sve elemente izračuna još jednom provjerite sa svojim osobnim bankarom.

    Ako i dalje smatrate da ste prevareni, primjedbe vezane uz izračun pošaljite pismeno svojoj banci, ministarstvu financija i HNB-u. Ako se nadzorom utvrdi da ste bili u pravu, banka će vam morati ponuditi ispravljeni izračun i nadoknaditi štetu.

  3. Što ako izračun pokazuje preplatu kredita?

    U slučaju da je preplata manja od preostalog duga, koristi se tako da se budući anuiteti umanje za 50 posto do iskorištenja cjelokupnog iznosa preplate. U slučaju da je preplata veća od preostalog duga, banka zatvara kredit i vraća vam preostali iznos.

Preostala pitanja i odgovora pročitajte ovdje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

pa ako banke ovo mogu raditi na ocigled sviju onda nama spasa nema jer ovo je opet cirkus bez medrano zastavice

New Report

Close