Najbolje države svijeta: Švicarska prva, Srbija zadnja, a evo gdje je Hrvatska

Autor: Poslovni.hr , 08. ožujak 2017. u 12:00
Foto: Thinkstock

Države je 21 tisuća ispitanika ocjenjivalo u 9 kategorija, a Švicarska je proglašena najboljom zbog svog “progresivnog socijalnog sustava”, zaštite ljudskih prava i dobrog okruženja za poslovanje.

Švicarska je svrgnula Njemačku s prvog mjesta najboljih zemalja svijeta, popisa što ga svake godine objavljuje američki časopis US News and World Report.

Lista najboljih zemalja sastavlja se na temelju globalne percepcije o njima po više od 60 kriterija. U istraživanju je sudjelovala 21.000 ljudi iz cijelog svijeta.

Švicarska uživa izniman ugled zbog visoke razine građanskih prava, poslovne klime i kvalitete života.

"Švicarska nudi predah od nestabilnosti kakvu prolazi zapadni liberalni politički poredak pritisnut populizmom", piše američki časopis.

Njemačka je pala na četvrto mjesto, iza Kanade i Britanije. Peti je Japan, a šesta Švedska.

Sjedinjene Države su na sedmom mjestu, što je pad za četiri mjesta, koji se pripisuje izboru Donalda Trumpa za predsjednika i određenom gubitku ugleda SAD-a u svijetu.

Australija, Francuska i Norveška zaokružuju najboljih deset.

Hrvatska je na 49. mjestu među 80 zemalja uključenih u istraživanje, četiri pozicije ispred Slovenije. Na dnu ljestvice su Alžir, Iran i Srbija.

Hrvatska je najbolje prošla u kategoriji 'pustolovine', gdje je na 25. mjestu, a najlošije u kategoriji 'moć' (vojska, međunarodni savezi, politički čelnici) gdje završila na 78. mjestu.

Istraživanje je pokazalo da se Sjedinjene Države i dalje percipiraju kao najmoćnija zemlja svijeta, a Rusija je i dalje druga, ali se razlika među njima smanjila do gotovo zanemarive.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Znaci srbija je iza Sierra Leone, Liberije, Sudana.. Ma daj molim vas, ne pisite gluposti. Sramotite profesiju

New Report

Close