Ovo je tek početak, poručili sindikati javnih službi, spremamo se u štrajk

Autor: Poslovni dnevnik , 11. listopad 2012. u 21:59
Na prosvjedu, koji je navodno okupio 7000 članova Matice hrvatskih sindikata, Milanovićeva je Vlada optužena da je u službi bankara i kapitala/PXL

Sindikalisti ismijavali članove Vlade i prosvjedovali uz pjesme ‘Laži me’ i ‘Vrijeme je da se krene’.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić na glavnom je zagrebačkom trgu jučer poručio da je sindikalni prosvjed koji je vodio samo početak te da će pripremiti i štrajk. Prosvjedovalo je nekoliko tisuća članova Matice zbog otkazivanja Temeljnoga kolektivnog ugovora za javne službe (TKU).

Ribić je istaknuo kako su se zaposleni u javnim službama u posljednje tri godine odrekli ukupno sedam milijardi kuna te da je njihovo daljnje odricanje besmisleno jer od tog novca nije otvoreno ni jedno novo radno mjesto. Okupljenima su se obratili i čelnici sindikata članova Matice koji zamjeraju Vladi socijalnu neosjetljivost i slabljenje javnog sektora. Smatraju da je Vlada u pregovorima o TKU ponudila uvjete koje nisu mogli prihvatiti jer se očekivalo, kažu, da se odreknu svojih prava, ali bez jamstva na povrat tih prava nakon završetka krize. Vlada je, naime, otkazala TKU nakon što tri sindikata prosvjete i znanosti te sindikat medicinskih sestara nisu pristali na njezin prijedlog za smanjenje materijalnih prava u zamjenu za očuvanje plaća.

Komentirajte prvi

New Report

Close