Ovo je nova snaga za hrvatski EE sustav

Autor: Objava za medije , 26. srpanj 2013. u 15:51
Fotografija preuzeta s portala www.croenergo.eu

Plinska kombikogeneracijska elektrana suvremene tehnologije bila bi temeljni snažni proizvodni izvor u Slavoniji i Baranji, za kojim godinama postoji potreba, a predstavljat će novu snaga u hrvatskom elektroenergetskom sustavu…

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Plinska kombikogeneracijska elektrana suvremene tehnologije bila bi temeljni snažni proizvodni izvor u Slavoniji i Baranji, za kojim godinama postoji potreba, a predstavljat će novu snaga u hrvatskom elektroenergetskom sustavu i osječkom toplinskom sustavu te kao fleksibilno postrojenje omogućiti i uključenje u sustav obnovljivih izvora energije.

U Osijeku je 28. svibnja o.g. ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku predstavljeno planirano ulaganje HEP-a u novi blok Termoelektrane-toplane Osijek, odnosno izgradnja Plinske kombikogeneracijske elektrane (KKE Osijek 500) – Projekt HEP-a približne vrijednosti od 450 milijuna eura. Projekt su Ministru predstavili član Uprave HEP-a Perica Jukić, direktor TE-TO Osijek Branimir Pašić te voditelj projekta Davor Grubišić. 

>>> Vijesti iz energetike pratite na portalu croenergo.eu

Za KKE Osijek 500 je izrađena i revidirana Studija izvodljivosti te je upravnom Odlukom odobren nastavak ostvarenja Projekta, odnosno izrada idejnog projekta, ishođenje objedinjenih uvjeta zaštite okoliša te izrada svih potrebnih dokumenata za ishođenje lokacijske dozvole. U tijeku je postupak za pribavljanje zemljišta, izbor konzultanta je u završnoj fazi, a osigurani su uvjeti za povoljniju nabavu prirodnog plina.

Zbog postojećeg stanja elektroenergetskog i toplinskog sustava u istočnom dijelu Hrvatske, koje predstavljamo u nastavku, izgradnja novog proizvodnog postrojenja suvremene tehnologije nužna je, odavno.

Cijeli tekst dostupan je u 10. broju NET-a, Nacionalnog energetskog tjednika, na linku. Također, cijeli tjednik u e-izdanju možete preuzeti na dnu sljedećeg linka.

 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close