Ovo je kapitalizam, nisam dao 15 milijuna eura da bih nešto uništio

Autor: Poslovni dnevnik , 22. veljača 2016. u 15:42
Foto: Marko Mrkonjić / Pixsell

“Ne može poduzeće voditi socijalnu politiku – to radi država. Ne namjeravam kao Moralić uzimati kredite da bih isplaćivao plaće. Radit će se puno radno vrijeme i koliko treba da se osiguraju dobre plaće”.

Ja sam poslovan čovjek, vodim radnu, a ne socijalnu politiku, ali nisam socijalno nedgovoran jer je program zbrinjavanja za sve suvišne zaposlenike u poljoprivrednim zadrugama Negoslavci i Jankovci napravljen po najvišim standardima i uz poštovanje svih važećih propisa u Hrvatskoj, uključujući i Zakon o radu.

Izjavio je to u petak srpski poduzetnik Petar Matijević odbacivši kao neutemeljene sindikalne optužbe da je "socijalno neodgovoran" zbog najavljenog otpuštanja oko 60% zaposlenih u dvjema zadrugama koje je kupio od poduzetnika Envera Moralića. Te bi zadruge, ističe, da nisu prodane, zbog dugova i neracionalnog poslovanja vrlo brzo otišle u stečaj. "Svi koji me kritiziraju moraju znati nekoliko činjenica: nisam dao 15 milijuna eura da bih bilo što upropastio, već da bi te zadruge poslovale uspješno, profitabilno i po europskim standardima. Po tim standardima važi omjer 'jedan čovjek – jedan hektar', a ja sam u dvije zadruge ostavio 28 radnika – više nego što realno treba, ali ću osigurati  da radimo dobro i pozitivno poslujemo", kaže Matijević. Dosad je samo u Jankovcima bilo 16 ljudi u Upravi, u čemu nema ni ekonomske ni socijalne logike, dodao je.

"Ne može poduzeće voditi socijalnu politiku – to radi država. Ne namjeravam kao Moralić uzimati kredite da bih isplaćivao plaće. Radit će se puno radno vrijeme i koliko treba da se osiguraju dobre plaće", rekao je Matijević i ustvrdio da sindikat prešućuje da su odvjetnički ured i dvojica njegovih suradnika pregovarali s radnicima u zadruzi o otpremninama, a neki od njih su tražili čak i 10 do 20 puta više novca nego što je zakonom propisano. "Bio sam spreman ponuditi više, no kako je kompromis izostao otpremnine smo podijelili po zakonu", ističe Matijević. Od dviju zadruga u Hrvatskoj želi napraviti jedno dobro i uspješno poduzeće, s minimumom administracije jer u poljoprivredi dobar knjigovođa treba tri-četiri puta godišnje. To će raditi agencije, objašnjava Matijević ističući kako je ovo vrijeme kapitalizma, "to smo htjeli i sad se moramo tako i ponašati". 

Komentari (1)
Pogledajte sve

znači, ipak nešto manje od 10000€/ha

New Report

Close