Ovo je izborni program Vladimira Ferdeljija

Autor: Josipa Ban /VLM , 27. prosinac 2012. u 14:59
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Predstavljeni su strateški projekti izbornog programa Vladimira Ferdeljija.

Zagreb na Savi, gospodarenje otpadom, odnosno izgradnja spalionice te informatizacija glavnog grada, strateški su projekti izbornog programa Vladimira Ferdeljija, kandidata koalicije HSLS, HSS i Zelene liste za gradonačelnika Zagreba.

Prvi predstavljeni izborni program, dva će mjeseca biti otvoren za raspravu te će svaki građanin na njega moći dati svoje primjedbe, najavio je Ferdelji. Najvažniji projekt kandidata za zagrebačkog gradonačelnika, “Zagreb na Savi”, uključivao bi izgradnju riječne luke u Rugvici, četiri hidrocentrale te bi riješio problem podzemnih voda u Zagrebu. Usto glavni bi grad dobio 360 hektara građevinskog zemljišta čiju vrijednost, bivši predsjednik Uprave Elektro-Kontakta, procjenjuje na milijardu eura.

Dugogodišnji zagrebački problem odlagališta otpada u Jakuševcu, Ferdelji bi pak riješio selektivnim prikupljanjem otpada te u konačnici izgradnjom spalionice putem koje bi se proizvodila energija. Zalagat će se i za potpunu informatizaciju grada, odnosno uspostavu e-uprave kako građani više ne bi stajali u redovima čekajući potrebne papire. Rockefellerovu bolnicu transformirao bi u hospicij, a zdravstvene domove digao na viši nivo, tako da se u njima mogu provoditi i manji operacijski zahvati. Zagrebački holding, Ferdelji bi restrukturirao na način da njegova komercijalna društva, poput Robnog terminala, AGM-a ili Zagrebačkih ljekarni, stavi na tržište prodajom ili javno-privatnim partnerstvom.

Novost Ferdeljijevog izbornog programa je uvođenje referenduma za svaki dugoročni projekt. Kratkoročne odluke pak donosile bi se nakon javne rasprave. Kako je i najavio na predstavljanju programa, “članovima koalicijskih stranaka koje me podržavaju već sam rekao da im ta činjenica ne garantira funkciju”, naglasivši kako će se pod njegovim vodstvom zapošljavati stručnjaci, a ne podobnih. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

G. Ferdelji, imate moju podršku jer ste pokazali da ste sposobni i imuni na političke pritiske. Načelno podržavam i Vaš program, ali lako bi se moglo dogoditi da ćete ga morati prilagoditi realnoj situaciji kada snimite financijsko stanje koje nam je ostavio pijani milijarder. Mene trenutno najviše zanima sređivanje financijskog stanja, kaznene prijave, te preusmjeravanje financija iz spektakularnih luksuza u zapuštene osnovne potrebe grada Zagreba.

Jedini nacin da netko postane novi gradonacelnik Zagreba je da ubjedi glasace kako je on veci Bandic od Bandica. To je jako tesko.

Zagrebov prioritet je gospodarenje otpadom i izgradnja spalionice jer ćemo se svi potrovati od ovog Jakuševca.

Volio bih nešto čuti o sređivanju financija grada Zagreba i ZG Holdinga. Ne zaboravite onih 300 milijuna eura obveznica koje je izdao Holding na londonskoj burzi. Pa onda ZET. Inače bih volio detalje o obuzdavanju holdinga (prijeti mu daljnji pad rejtinga) i golemom višku zaposlenih na fiktivnim radnim mjestima..

Kakvu imovinu ima ZG Holding da bi mogao garantirati za plaćanje svojih obveza? Lijep je imati planova za toliko novih objekata, ali odakle ih financirati? Iz povećanog prireza?

Volio bih da gospodin Ferdelji malo pokaže svoje zube.

New Report

Close